Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] wyświtlone rekordy jako linki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wabanek
jak wyświetlone rekordy były linkami do podstrony, próbowałem coś zrobić ale nie wychodzi, wydukałem cos takiego:
  1. $result = mysql_query('select wiadomosci.temat, wiadomosci.opis from wiadomosci order by id_news desc');
  2. for ($licznik = 0; $row= mysql_fetch_assoc($result); $licznik++)
  3. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  4. echo "< a href=\"search.php?\" font size=\"6\" color=\"blue\">" . $row["temat"] . "</font>";
  5. //echo '<a href=" '.$row['temat'].' "></a>';
  6. echo "<br>";
  7. echo $row["opis"];
  8. }
piotrooo89
z tą pętla for, to po co Ci to?
co do linku to w href musisz przekazać coś co Ci pozwoli zidentyfikować, że to z tego tematu wychodzi się w podstronę np.:

Kod
search.php?id_tematu=332
zdemotywowany
  1. $result = mysql_query('select wiadomosci.temat, wiadomosci.opis from wiadomosci order by id_news desc');
  2. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  3. echo "<a href=\"search.php?\">font size=\"6\" color=\"blue\">" . $row["temat"] . "</font></a>";
  4. echo "<br>";
  5. echo $row["opis"];
  6. }

@up
racja, nie zauważyłem, że nie przekazujesz tam zmiennej
wabanek
źle wyjaśniłem, chcę by wyświetlony temat (z tabeli : temat i news) był odsyłaczem do podstrony w której zostanie wyświetlony temat i news, troszkę nie wiem jak się za to zabrać ! Wiem jak wyświetlić zawartość bazy ale nie mam pojęcia jak zrobić odsyłacz który jednocześnie byłby tematem na głównej stronie ! proszę o pomoc
zdemotywowany
Musisz dodać do tabeli jeszcze pole ID i przypisać każdemu tematowi to id. Później przekazujesz je do skryptu za pomocą $_GET['id'], następnie skrypt wyszukuje taki temat w bazie danych i wyświetla go.
wabanek
Cytat(zdemotywowany @ 19.01.2012, 21:12:48 ) *
Musisz dodać do tabeli jeszcze pole ID i przypisać każdemu tematowi to id. Później przekazujesz je do skryptu za pomocą $_GET['id'], następnie skrypt wyszukuje taki temat w bazie danych i wyświetla go.

nie wiem gdzie mam urzyć GET w skrypcie, mogę prosić o pomoc
wabanek
  2. for ($licznik = 0; $row= mysql_fetch_assoc($result); $licznik++)
  3. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  4.  
  5. echo '<A href="temat.php?id_news=($_GET['id_news'])">'.$row['temat'].'</a>';
  6. echo "<br>";
  7. echo $row["opis"];

POMOCY, nie daję rady
wabanek
Cytat(zdemotywowany @ 19.01.2012, 21:12:48 ) *

udało mi się zrobić coś takiego
  1. $id_news=$_GET['id_news'];
  2. $result = mysql_query('select wiadomosci.temat, wiadomosci.opis from wiadomosci order by id_news desc');
  3. for ($licznik = 0; $row= mysql_fetch_assoc($result); $licznik++)
  4. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  5.  
  6. echo '<A href="temat.php?id_news=$id_news">'.$row['temat'].'</a>';
  7. echo "<br>";
  8. echo $row["opis"];

ale w linku temat.php wyświetla mi błąd, nie jestem pewny o co chodzi
  1. $result = mysql_query('select wiadomosci.temat, wiadomosci.opis from wiadomosci where id_news LIKE $id_news');
  2. while ($row = mysql_fetch_assoc($result)) {
  3. echo '<A>'.$row['temat'].'</a>';
  4. echo "<br>";
  5. echo $row["opis"];

błąd
Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\temat.php on line 27

Nie jestem pewny co to w ogóle działa może ktoś na to spojrzeć i ocenić , pomóc ?
nospor
id_news to liczba. Czemu więc stosujesz do porównania LIKE?
Zacznij od podstaw, manuala, bo bez tego ani rusz.

Zanim napiszesz kolejny post z pytaniem zapoznaj się i zastosuj do:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
wabanek
Cytat(nospor @ 20.01.2012, 10:26:37 ) *
id_news to liczba. Czemu więc stosujesz do porównania LIKE?
Zacznij od podstaw, manuala, bo bez tego ani rusz.

Zanim napiszesz kolejny post z pytaniem zapoznaj się i zastosuj do:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

Myślałem że te forum jest po to by pomóc, nakierować a nie przekierowywać na Manuala, wiem że takie coś jest! Nie każdy jest geniuszem PHP, niektórzy są początkujący i potrzebują trochę pomocy, niektórzy robią tylko jeden projekt i nie będa mieli z tym doczynienia i nie chcę im się wertować Manuala. a co pytania wydaje mi się że jest jasne, skoro parę osób próbowało mi pomóc i nie muszę się zapoznawać z "Jak poprawnie zadać pytanie"
nospor
Cytat
i nie muszę się zapoznawać z "Jak poprawnie zadać pytanie"

Nie to nie. Forum jest od pomagania, a nie od:
1) odwalania za każdego roboty
2) Każdemu z osobna pisanie a teraz zrob to, a teraz zrob tamto. Po to te informacje zebraliśmy w jednym temacie, by przyspieszyć pomoc. Nie chcesz - twoja sprawa.

Cytat
niektórzy robią tylko jeden projekt i nie będa mieli z tym doczynienia i nie chcę im się wertować Manuala
Zadajesz pytania na forum od prawie 3 miesięcy. Bardzo często, dostajesz odpowiedzi, które są zawarte w temacie do którego cię odesłałem. Z każdym kolejnym tematem, zapominasz o tych odpowiedziach. Dostałeś więc temat zbiorczy a ty nie chcesz z niego skorzystać. Myślisz że jeszcze długo będziemy się z Tobą tak bawić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.