Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Prosty blog lub forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Malena-
Witam,
nie mam nic wspólnego z PHP ale na Technologię Internetowe muszę zrobić jakąś aplikacje PHP opisaną krok po kroku. Niestety nie mam nawet pojęcia od czego zacząć sad.gif Chciałabym zrobić jakąś prostą aplikacje: bloga lub może forum(?). Prosiłabym o rady od czego w ogóle zacząć? Może polecicie jakąś literaturę ? Od razu mówię że mam niewielką znajomość html i css.

Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek porady wink.gif
maviozo
Nie masz raczej żadnych szans na napisanie forum albo bloga bez znajomości podstaw każdego z tych języków, bo to złożone aplikacje. Skoro ma być cokolwiek, to możesz spróbować zrobić prosty skrypt, który będzie generował galerię obrazków z danego folderu z opcją wgrywania nowych obrazków. Można się pokusić o dodanie nazw tych obrazków, na przykład w plikach tekstowych o takich samych nazwach jak obrazki, ewentualnie jakaś tablica (bo o mysql raczej też nie ma co rozmawiać)
-Malena-
W htmlu i css robiłam stronę internetową w notatniku , a msql nawet nie miałam na zajęciach, więc każda propozycja jest dobra wink.gif Od czego więc powinnam zacząć?
Daiquiri
Proponuję zacząć od nauki podstaw języka PHP (zmienne, warunki, pętle), a następnie nauczyć się obsługi formularzy.
-Malena-
Cytat(Daiquiri @ 20.01.2012, 17:10:45 ) *
Proponuję zacząć od nauki podstaw języka PHP (zmienne, warunki, pętle), a następnie nauczyć się obsługi formularzy.

Daiquiri jak się domyślam nie da się tego zrobić w parę dni? sad.gif
Damonsson
A nie wystarczy jakiś kalkulator napisany w php, czy coś takiego? Nie postawisz nic większego w parę dni, bez kompletnej znajomości php, czy podobnych języków.
Malenarosa
Cytat(Damonsson @ 20.01.2012, 17:37:53 ) *
A nie wystarczy jakiś kalkulator napisany w php, czy coś takiego? Nie postawisz nic większego w parę dni, bez kompletnej znajomości php, czy podobnych języków.

Wystarczy, to nie musi być nic ekstra. Tylko proszę o podpowiedź jak zacząć to w ogóle robić?
Daiquiri
Cytat(-Malena- @ 20.01.2012, 17:30:04 ) *
Daiquiri jak się domyślam nie da się tego zrobić w parę dni? sad.gif
Uważam, że na potrzeby zaliczenia jesteś w stanie w takim czasie zapoznać się z absolutnymi podstawami języka PHP. Zacznij od zmiennych, zobacz jak wyglądają warunki. Znając podstawy HTML, potrafisz zbudować formularz - zatem w parę dni, możesz spokojnie napisać np. własny formularz kontaktowy.
-Malena-
Ok, postaram się jakoś to ogarnąć.
Dziękuje za porady wink.gif
Turson
Cytat(-Malena- @ 20.01.2012, 16:55:26 ) *
Witam,
nie mam nic wspólnego z PHP ale na Technologię Internetowe muszę zrobić jakąś aplikacje PHP opisaną krok po kroku.

Karzą wam programować w php bez wcześniejszej nauki? Czy może wagarowałaś?

Kalkulator ograniczony do dodawania to chyba najprostszy skrypt nerdsmiley.png
Bateria
Polecam: http://www.uw-team.org/
-Malena-
Cytat(TursoN @ 20.01.2012, 21:20:32 ) *
Karzą wam programować w php bez wcześniejszej nauki? Czy może wagarowałaś?

Kalkulator ograniczony do dodawania to chyba najprostszy skrypt nerdsmiley.png

Nie wagarowałam. Na zajęciach tworzyliśmy strony (html, css i elementy javascript), a potem zostały nam przydzielone losowo projekty. Pech chciał, że dostałam taki a nie inny, dla porównania inne osoby dostały omów "zagrożenia w internecie jak mogą spotka dzieci". Co najlepsze jestem na kierunku humanistycznym a wymagają od nas rzeczy jakbyśmy byli na informatyce :/ Jedna koleżanka ma za zadania w projekcie stworzyć prostą grę w przeglądarce. Oczywiście nikt nam nie wytłumaczył jak mamy to zrobić ale oczekują od nas stworzenia podręczników takich jak np. ja mam. "Aplikacja w PHP krok po kroku, opisana jak dla osób które nie mają pojęcia o tym" Absurd...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.