Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Edycja rekordów z bazy poprzez formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pcbecaw
Witam. Piszę sobie skrypt do zmiany rekordów z bazy za pomocą formularza i zrobiłem coś takiego:
http://wklejto.pl/114995 (kod sporawy, dlatego zewnętrzny odsyłacz)
Mam 2 problemy:
1 - Wyrażenia regularne muszą kolidować z górą kodu (bądź też są źle skonstruowane), ponieważ za każdym razem, nawet po poprawnej aktualizacji rekordów, wyświetla się komunikat: "'Imię może zawierać <b>tylko</b> litery"
2 - Jak dodać coś w stylu:
Jeśli rekord pusty - nie ruszaj?
Ponieważ teraz gdy zatwierdzę zmiany hasłem i wyśle pusty formularz - kasuje mi dotychczasowe rekordy z bazy danych. Będę naprawdę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam wink.gif

Co do problemu nr 1 - wystarczyło zmienić kodowanie na UTF-8 (nie wiem dlaczego, ale z tym kodowaniem działa, bez niego - nie)
Problem nr 2 wciąż aktualny.
Ulysess
zapytanie Update daj w ifie a jako warunek wstaw że jeśli zmienne pochodzące z FORMa nie są puste to nastąpi aktualziacja czyli coś na zasadzie
  1. if(isset($imie) && isset($nazwisko))
  2. {
  3. //update
  4. }
Pcbecaw
Ale to w dalszym ciągu zrobi mi aktualizacje wszystkich rekordów, nie tylko tych niepustych.
Mam inny plan, lepszy, tylko mam problem z wykonaniem. Chciałbym wstawić w pole "value" wartość z danego rekordu. Wstawiam tam zmienną, wszystko jest ok, tylko ze ta zmienna musi być zadeklarowana tuż nad formularzem (w tym pierwszym skrypcie). Jakby to zrobić, żeby wyświetlało prawidłowo te zmienne? Jak te warunki poprzestawiać?

nieaktualne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.