Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][Javascript] Program przeglądarkowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stud3nt
Witam.

Mam zadanie napisania programu działającego w przeglądarce i zanim cokolwiek odpowiem zleceniodawcy, chciałbym zapytać osoby bardziej doświadczone, czy takie coś jest w ogóle wykonalne bez używania apletów Javy.

OPIS:

Całość ma działać na telewizorach z komputerem (docelowo 20-50 sztuk), system operacyjny Ubuntu, przeglądarka np. Opera w trybie kioskowym (ale może być inna).

Program ma wyświetlać prezentacje - zdjęcia i filmy według ustalonej kolejności. Pobranie prezentacji ma się odbywać przez automatyczne logowanie na stronę administrującą (login i hasło np. w pliku na dysku komputera-klienta), pobranie prezentacji i plików oraz wyświetlanie ich.

Moje pytanie brzmi - czy da się to zrealizować przy pomocy PHP i Javascriptu oraz jednego serwera WWW? Wolałbym uniknąć instalowania Apache na każdym komputerze.
toaspzoo
Jest to możliwe, ale co najmniej dziwne, nie lepiej odpalić www zrobione w ajaxie, który automatycznie będzie sobie pobierał listy slajdów ze stronki itp. ?

ups. przepraszam, nie doczytałem postu - tak jest to jak najbardziej możliwe i nie jest to wcale trudne ! smile.gif
by_ikar
Tak da się to zrealizować. W jakimś temacie nawet ktoś tworzył stronkę uruchamianą z płyty, więc polecam poszukać wink.gif
stud3nt
Cytat(toaspzoo @ 1.02.2012, 12:35:11 ) *
Jest to możliwe, ale co najmniej dziwne, nie lepiej odpalić www zrobione w ajaxie, który automatycznie będzie sobie pobierał listy slajdów ze stronki itp. ?

Właśnie tak to planowałem zrobić. Tu jednak wynika kolejny problem - pliki. Jest możliwość automatycznego pobierania ich na komputer wyświetlający? Pobieranie plików za każdym razem zabiera czas i transfer.

Dopiero przed chwilą wpadłem na pomysł skonfigurowania przeglądarki, aby przechowywała pliki tymczasowe dłużej... możliwe to?
toaspzoo
Wszystko jest możliwe, trzeba także odpowiednio skonfigurować serwer, aby on też sesje trzymał dłużej itp.

A co do ajaxu, to zmienna tablicowa z adresami slajdow, ew adresem lokalnym do temp//
I aktualizowanie tablicy co kilka sek. poprzez seTtimeout() + odpowiednia funkcja pobierająca dane do zmiennej, może być nawet jquery > load
stud3nt
Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.