Od zawsze opisywałem mój kod napisany w PHP po swojemu, tj. komentarze do wszystkich funkcji był takie, abym ja wiedział co, gdzie, jak i po co. No, ale pojawił się taki problem, że nie opisuję kodu zawsze tak samo, w wyniku czego nieraz nie potrafię zrozumieć opisu funkcji napisanej parę miesięcy wcześniej i muszę dogłębnie się wczytywać w kod, aby znów wiedzieć o co chodzi. No i tu pojawia się moje pytanie, które pewnie zostało podane już parę razy na forum(sory, ale ja zawsze staram się pomóc nawet jak było! wiadomo, nieraz nie chce się szukać, to ktoś pomoże), a mianowicie jakie są najlepsze, najpopularniejsze techniki opisywania kodu. Jak go opisać tak by był w miarę czytelny dla innego programisty, który po samym opisie funkcji będzie wstanie wiedzieć co w niej zachodzi i z czego, bez jej analizowania. Przydałoby się, aby to był również taki standard opisywania, który posiadałby jakieś narzędzie do tworzenia na podstawie opisów dokumentację(w miarę automatycznie), tak, ażeby zwykły zjadacz chleba też mógł wiedzieć jak wykorzystać coś co mu udostępnię i nie musiał się zagłębiać w obiekty etc.
Bardzo proszę o sensowne porady

Pozdrawiam