nie wiedziałem do kogo zwrócić się o pomoc więc piszę do was. Dostałem w szkole dwa zadania na zaliczenie i nie wiem jak je napisać. Próbowałem po swojemu ale wyrzucało mi błędy. Jeśli ktoś mógłby mi je napisać(ewentualnie opisać) byłbym bardzo wdzięczny.

Zadanie 3
Dla podanych relacji:
Kluby{IdKlubu, Nazwa, Miasto)
Zawodnicy(7<izqw, Imiona, Nazwisko, Dataur, Pozycja, IdKlubu) - IdKlubu klucz obcy
Zdarzenia(Idzaw, IdMeczu, Minuta, Zdarzenie) - Idzaw, IdMeczu - klucze obce
napisz zapytania w SQL:
a) Tworzące tabelę: Mecze z polami (IdMeczu - klucz główny liczba samo zwiększająca się,
Data typ daty domyślnie data dzisiejsza, stadion ciąg znaków nie pusty, IdGosp, IdGosc -
klucze obce odwołujące się do IdKlubu
B ) Tworzące tabelę Zdarzenia z polami IDZawodnika, IdMeczu - klucz główny złożony z
dwóch pól, jednocześnie klucze obce odwołujące się do meczu i do zawodnika, minuta krótka
liczba całkowita nieujemna, Zdarzenie typ wyliczeniowy (gol, żółta, czerwona, zmiana)
c) usuwające zawodników którzy urodzili się przed rokiem 1970
d) zmieniającą kolumnę miasto w tabeli Kluby na miejsce - 30 znaków, pole niepuste
e) zmieniającą pozycję zawodnika z ?atakujący" na ?ataker"
Zadanie 4
Dla tabel:
Student (Nrlndeksu, Imie, Nazwisko, Adres, Data ur, Typ studiów, rok)
Pracownik(Pęsel, Imie, Nazwisko, Dataur, telefon , zarobki, stanowisko, adres , zarobkidodatkowe)
PrzedmiotyddPrzedmiotu, Nazwa, Pesel)
OcenyfNrlndeksu, IdPrzedmiotu, data, ocena)
napisać zapytania:
a) Wyświetlić 6 studentek (imię kończy się na a) które mają zdefiniowany typ studiów od najstarszej
do najmłodszej
B ) Wyświetlić imie i nazwisko oraz sumę zarobków (zarobki i zarobki dodatkowe) dla pracowników z
lat 70-tych
c) imię i nazwisko pracownika (razem jako pole osoba) oraz nazwy przedmiotów które prowadzi
d) Średnią ocen z każdego przedmiotu
e) Dane pracowników prowadzących co najwyżej 2 przedmioty