Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Napisanie komend
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kmicic
Witam wszystkich,

nie wiedziałem do kogo zwrócić się o pomoc więc piszę do was. Dostałem w szkole dwa zadania na zaliczenie i nie wiem jak je napisać. Próbowałem po swojemu ale wyrzucało mi błędy. Jeśli ktoś mógłby mi je napisać(ewentualnie opisać) byłbym bardzo wdzięczny. headsetsmiley.png

Zadanie 3
Dla podanych relacji:
Kluby{IdKlubu, Nazwa, Miasto)
Zawodnicy(7<izqw, Imiona, Nazwisko, Dataur, Pozycja, IdKlubu) - IdKlubu klucz obcy
Zdarzenia(Idzaw, IdMeczu, Minuta, Zdarzenie) - Idzaw, IdMeczu - klucze obce
napisz zapytania w SQL:
a) Tworzące tabelę: Mecze z polami (IdMeczu - klucz główny liczba samo zwiększająca się,
Data typ daty domyślnie data dzisiejsza, stadion ciąg znaków nie pusty, IdGosp, IdGosc -
klucze obce odwołujące się do IdKlubu
B ) Tworzące tabelę Zdarzenia z polami IDZawodnika, IdMeczu - klucz główny złożony z
dwóch pól, jednocześnie klucze obce odwołujące się do meczu i do zawodnika, minuta krótka
liczba całkowita nieujemna, Zdarzenie typ wyliczeniowy (gol, żółta, czerwona, zmiana)
c) usuwające zawodników którzy urodzili się przed rokiem 1970
d) zmieniającą kolumnę miasto w tabeli Kluby na miejsce - 30 znaków, pole niepuste
e) zmieniającą pozycję zawodnika z ?atakujący" na ?ataker"

Zadanie 4
Dla tabel:
Student (Nrlndeksu, Imie, Nazwisko, Adres, Data ur, Typ studiów, rok)
Pracownik(Pęsel, Imie, Nazwisko, Dataur, telefon , zarobki, stanowisko, adres , zarobkidodatkowe)
PrzedmiotyddPrzedmiotu, Nazwa, Pesel)
OcenyfNrlndeksu, IdPrzedmiotu, data, ocena)
napisać zapytania:
a) Wyświetlić 6 studentek (imię kończy się na a) które mają zdefiniowany typ studiów od najstarszej
do najmłodszej
B ) Wyświetlić imie i nazwisko oraz sumę zarobków (zarobki i zarobki dodatkowe) dla pracowników z
lat 70-tych
c) imię i nazwisko pracownika (razem jako pole osoba) oraz nazwy przedmiotów które prowadzi
d) Średnią ocen z każdego przedmiotu
e) Dane pracowników prowadzących co najwyżej 2 przedmioty
batman
Pokaż co i jak zrobiłeś, a wtedy uzyskasz pomoc. W przeciwnym razie temat poleci do kosza.
rocktech.pl
Witam.

Jak nie dasz rady proponuję poszukać w bezkresnych głębinach forum np. tutaj.
thek
Grozimy? A w Regulaminie jak byk pisze, że nie robimy zadań domowych. Chcesz pomocy? Pokazujesz wpierw, że sam coś zrobiłeś i po prostu utknąłeś. A nie, że masz zadanie i "Zróbcie mi to". Widzisz różnicę?

Bo ja na razie widzę, że walnąłeś zapytanie tworzące tabelę i nic ponadto. Bez żartów proszę. To co Ty masz jako zadanie to w phpMyAdmin można sobie wyklikać i Ci zapytania samo poda "przy okazji". Dlatego podaj coś co faktycznie zrobiłes, bo to co dałes do tej pory to po prostu żart chyba.
kmicic
ok mozna zamknac sam juz sobie poradziłem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.