Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql_insert_id() nie zwraca wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jackal777
Mam taką fukcję, którą wywołuje w indeksie:
  1. $idNK=DaneDoWysylki($imie,$nazwisko,$adres,$tel,$email);
  2. function DaneDoWysylki($imie,$nazwisko,$adres,$tel,$email) {
  3. $dbConnected = dbConnect();
  4. $question = "INSERT INTO klient VALUES ('','$imie','$nazwisko','$adres','$tel','$email')";
  5. $result = $dbConnected->query($question);
  6. if($dbConnected->affected_rows>0) {return $id;} else {return false;}
  7. $dbConnected->close();
  8. }

W bazie są kolumny: id (auto inc), imie, naziwsko, adres, tel, email.
Funkcja poproawnie dodane dane do BD, id sie incrementuje, ale mysql_insert_id() zawsze zwraca mi int(0).
Dlaczego questionmark.gif
potreb
A primary auto_increment masz nałożony na kolumnę ID. Pokaż strukturę tabeli z phpmyadmina. I jaką wersję mysql-a posiadasz?

The value of mysql_insert_id() is affected only by statements issued within the current client connection. It is not affected by statements issued by other clients
jackal777
phpMyAdmin 3.4.5

Evinek
Ja jakoś nie widzę aby zmienna $id pobierała ID z bazy.

Może trzeba dać:

?

@EDIT: przeczytałem drugi raz ten twój post i zauważyłem, że mój post nic nie daje. Przepraszam. Jeszcze pomyślę i może coś pomogę.

@EDIT2:

Spróbuj jeszcze tak:
  1. "INSERT INTO klient (imie, nazwisko, adres, telkom, email) VALUES ('$imie','$nazwisko','$adres','$tel','$email')"
jackal777
Pisałem tak:

Cytat(Evinek @ 11.02.2012, 11:49:32 ) *

ale to nic nie dało, zwracało int(0) zawsze.
Teraz po prostu wyrzucam var_dump(mysql_insert_id()) i tysprawdzam czy działa, wszystko robie jak w manualu php, po prostu ta funkcja tak jakby u mnie nie działała. Instalowałem całego nowego XAMPPa z tydzien temu (najnowsza wersja).

"INSERT INTO klient (imie, nazwisko, adres, telkom, email) VALUES ('$imie','$nazwisko','$adres','$tel','$email')"

Już sprawdzam. -> nie działa.

Poczytałem sobie w manualu i pokombinowałem na pare sposobów ale nic nie działa z funckją mysql_insert_id()
zrobiłem tak
  1. echo $id=$dbConnected->insert_id;
i to już z kolei działa, dla mnie czarna magia ale jeśli ktoś bedzie miał problemy z tym na przyszłość to polecam to drugie rozwiązanie, btw dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.