Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Automatyczne wysyłanie maila
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
malpik_orginal
Witam
mam takie o to pytanie czy znacie może jakieś rozwiązanie które bedzie działać na na tekiej zasadzie:

jest sobie zadana data w tabeli i np 2 dni przed ta datą zostaje wysłany mail do usera że coś tam

a może tylko nakierowanie mnie czym mam sie zainteresowć żeby samemu coś takiego zrobić
bedzie więcej satysfakcji wink.gif

potreb
Cron, harmonogram zadań. Sprawdzasz czy jest dwa dni przed i wysyłasz.
malpik_orginal
Cytat(potreb @ 10.02.2012, 20:00:54 ) *
Cron, harmonogram zadań. Sprawdzasz czy jest dwa dni przed i wysyłasz.

ok cron spoko ale szy pisać skrypt basha czy PHP questionmark.gif
bo nie wiem czy cron bedzie w stanie obslużyć PHP a bash-a nie za bardzo wiem jak ma sprawdzić tabelę w mysql
potreb
Skrypt PHP. Poprzez wywołanie skryptu PHP cronem sprawdzasz czy zbliża się termin dwóch dni. Jeżeli tak to wysyłasz. Pamiętaj, żeby kolejkować wysyłanie emaili, żebyś nie poleciał do spamu.
malpik_orginal
hmmmm a to jak wywolac skrypt PHP z crona jesli mozna prosic o podpowiedz ;-)
potreb
To zależy czy masz crona u siebie na serwerze, poczytaj tutaj o wywoływaniu
malpik_orginal
U siebie mam crona
Dzięki za podpowiedz
karolo_k
Ja to widzę tak:
W cronie ustawiasz zeby wywoływał plik sprawdzacz.php przykladowo 2 razy na dobę
W sprawdzacz.php robisz zapytanie do bazy zeby pobrac daty przed którymi chcesz ostrzegac.
Potem od pobranego terminu odejmujesz atualna date i jak wyszlo mniej jak 48 h a wiecej jak 36 to wysylasz maila a jak nie to ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.