Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]prosa o pomoc w blokach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
makosky
Witam wszystkich.
Pierwszy raz tutaj i ogólnie zaczynam zabawę css'ami. Otóż chcę zrobić stronę tytułową i jak zapewne domyślacie się mam problem z poukładaniem wszystkiego.
Wiem, że nie do konca doczytałem wszystie wątki ale ogrom wiedzy i informacji jest przytłaczający;) Do sedna... chcę uzyskać taką stronę, srodkowa część jest odnośnikiem, zaś boczne chcialem zeby były 'przyklejone' do środkowej części. Są to trzy różne obrazki i te boczne miałby być tłem i tutaj właśnie nie wiem jak zrobić żeby jeden był z lewej a drugi z prawej strony środkowego obrazu.

'Problem' pewnie totalnie banalny ale każdy jakoś chce zacząć i plącze się i prosi o pomoc:)
Z góry wielkie dzięki
sazian
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale powinno wystarczyć jeśli dasz całej trójcy float:left;
pa-jong
jak kolega wyzej
np:

1. #lewaprawa {
  2. width: 100px;
  3. height: 100px;
  4. float: left;
  5. }
  6.  
  7. #srodek {
  8. width: 200px;
  9. height: 150px;
  10. float: left;
  11. }
  12.  
  13.  
  14. <div id="container">
  15. <div id="lewaprawa"> lewa <div>
  16. <div id="srodek"> srodek </div>
  17. <div id="lewaprawa"> prawa </div>
  18. </div>
sazian
mały błąd, nie zamoknąłeś jednego diva
  1. <div id="container">
  2. <div id="lewaprawa"> lewa </div>
  3. <div id="srodek"> srodek </div>
  4. <div id="lewaprawa"> prawa </div>
  5. </div>
makosky
Dzięki wielkie ogromne, już prawie wszystko trzyma się kupy. Jeszcze tylko ucieka mi prawa część pod spód ale myślę, że to kwestia ustawienia rozmiarów bloków.
Pytanie jeszcze, dlaczego wszystko mam 'ściągnięte' do lewej strony. Zależy mi, żeby <prawalewa> otaczały <środek> który jest pośrodku, tzn centralnie względem strony w poziomie.
Wiem, że tłumaczę fatalnie ale ciężko mi sie 'wysłowić'
Damonsson
  1. #container {
  2.  
  3. width: (=suma wszystkich bloków) px
  4. margin: 0 auto;
  5. height: xxx px / % / kg / ml
  6.  
  7. }

wtedy będziesz miał wszystko co zawarte w container na środku strony
makosky
Dzięki wielkie.
Walcze ale jeszcze nie chce się blok usłuchać i nie ustawia się całość na środek.
Kostek.88
1. ID nie powinny się powtarzać, dlatego id="lewaprawa" proponuję zastąpić class="lewaprawa" i odwoływać się do tego:

1. .lewaprawa {
  4. float: left;
  5. }

Poza tym spróbuj może dać prawej float: right, ale ustal może dodatkowo margines i padding, np.

1. .boczna {
  4. margin: 0;
  5. padding: 0;
  6. }
  7.  
  8. .lewa {
  9. float: left;
  10. }
  11.  
  12. .prawa {
  13. float: right;
  14. }

1. <div id="container">
  2. <div class="boczna lewa"> lewa </div>
  3. <div id="srodek"> srodek </div>
  4. <div class="boczna prawa"> prawa </div>
  5. </div>

PS. Jak widać, możesz używać kilku klas w 1 obiekcie i oddzielasz ich nazwy spacjami. A jak dalej nie będzie wychodzić, to może wklej tutaj swój kod? Zakładam, że jakoś go zmodyfikowałeś, np. wielkości itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.