Witam wszystkich
mam takie pytanie o pisanie w php, do tej pory pisałem strukturalnie tworząc w pliku index klasy i funkcje, potem w inkludowanych plikach wykorzystywałem to co w głównym pliku, dużo czytam, dużo czwicze (pisze jakieś duże aplikacje potem je kasuje), jednak pisząc bardzo często posługuje się google oraz dokumentacją php (cieżka do zrozumienia dla mnie), czytam temat pisania obiektowego i zastanawiam się czy to odpowiedni moment żeby to sobie przyswajać czy lepiej wcześniej udoskonalić moje składnie strukturalne?
czy pisanie obiektowe ma jakieś duże plusy? tzn czy pisanie aplikacji jest szybsze? kod jest czytelniejszy? aplikacje szybciej działają? czy może jakieś minusy?
w zasadzie to wszystko można napisac i obiektowo i strukturalnie, na chwile obecną obiektowe pisanie mnie przeraza a pisanie strukturalne to dla mnie swietna zabawa, męcze się przy czymś po czym jestem zadowolony z efektów, z drugiej strony kiedyś znając tylko html css przerazał mnie php.
w jaki sposób moge udoskonalać moje skrypty i moją wiedze, np pisze coś co spełnia swoje zadanie potem sam się orientuje że bardzo głupio to napisałem, i że można duzo łatwiej, czy to już tylko kwestia doświadczenia?
w przyszłości bardzo chce się nauczyć c++ ale chyba jest za wczesnie. Proszę o porady na przyszłość. z góry dziękuje za odpowiedzi.