Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pisać obiektowo czy strukturalnie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adi456
Witam wszystkich

mam takie pytanie o pisanie w php, do tej pory pisałem strukturalnie tworząc w pliku index klasy i funkcje, potem w inkludowanych plikach wykorzystywałem to co w głównym pliku, dużo czytam, dużo czwicze (pisze jakieś duże aplikacje potem je kasuje), jednak pisząc bardzo często posługuje się google oraz dokumentacją php (cieżka do zrozumienia dla mnie), czytam temat pisania obiektowego i zastanawiam się czy to odpowiedni moment żeby to sobie przyswajać czy lepiej wcześniej udoskonalić moje składnie strukturalne?

czy pisanie obiektowe ma jakieś duże plusy? tzn czy pisanie aplikacji jest szybsze? kod jest czytelniejszy? aplikacje szybciej działają? czy może jakieś minusy?

w zasadzie to wszystko można napisac i obiektowo i strukturalnie, na chwile obecną obiektowe pisanie mnie przeraza a pisanie strukturalne to dla mnie swietna zabawa, męcze się przy czymś po czym jestem zadowolony z efektów, z drugiej strony kiedyś znając tylko html css przerazał mnie php.

w jaki sposób moge udoskonalać moje skrypty i moją wiedze, np pisze coś co spełnia swoje zadanie potem sam się orientuje że bardzo głupio to napisałem, i że można duzo łatwiej, czy to już tylko kwestia doświadczenia?

w przyszłości bardzo chce się nauczyć c++ ale chyba jest za wczesnie. Proszę o porady na przyszłość. z góry dziękuje za odpowiedzi.
by_ikar
Jeżeli dokumentacja php sprawia ci problemy, to radzę sobie póki co darować obiektówkę. Pisanie obiektowe ma duże plusy. Ma też wady. Więcej zalet niż wad wink.gif
Sephirus
Cytat
czy pisanie obiektowe ma jakieś duże plusy? tzn czy pisanie aplikacji jest szybsze? kod jest czytelniejszy? aplikacje szybciej działają? czy może jakieś minusy?

Tak - ma pełno plusów.

czy jest szybsze - ciężko powiedzieć - jedne rzeczy szybciej zrobić strukturalnie inne obiektowo - nie ma reguły. Ale na pewno na początku pojawia się problem jakie klasy utworzyć, jak podzielić aplikacje pod względem funkcjonalnym, jakie metody dać klasom, jak je użyć... Wszystko z czasem i doświadczeniem zanika i prędkość robienia czegoś strukturalnie i obiektowo się wyrównuje smile.gif

Kod jest zdecydowanie czytelniejszy - mamy klasę odpowiedzialną za jakąś całą część systemu, jej metody i wlasności odzwierciedlają zmienne i funkcje dotyczące tej części zatem można w łatwy sposób poznać co do czego jest smile.gif W przypadku funkcji jest porblem taki że nie nazwiesz dwóch tak samo albo musisz kombinować z przesadzonymi nazwami. Obiekty są czytelniejsze, mają metody magiczne, odwołania statyczne a stosowanie zasad i możlwości OOP pozwala na tworzenie bardzo wygodnych struktur aplikacji wraz z utrzymaniem wysokiej czytelności i ogólnie sensu kodu.

Minusami na pewno jest to, że trzeba się tego nauczyć i fakt, że na początku, podczas uczenia się nie użyjesz obiektów w sposób optymalny przez co może nawet to skutkować minimalnym obniżeniem wydajności (więcej kodu, źle powoływane obiekty, niepotrzebne klony itp..) - z czasem jednak minusy te znikają smile.gif

Zatem im wcześniej zaczniesz uczyć się OOP tym lepiej - ale nie rozpędzaj się od razu do OOP - naucz się ogólnie obiektowości w PHP jak to wszystko działa, jakie są możliwości jak się stosuje wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.