Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z hover'em
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
brejku
Witam
Mam następujący problem, pisząc stronę w html oraz css, stworzyłem menu. Menu które po najeździe zmienia się graficznie. I tutaj moje pytanie, czy da się zrobić tak aby przy najeździe na grafike kolor zmieniały również napisy? (strona głowna itp.) Mam tak że zmieniają kolor po najechaniu na nie, ale chciałbym aby zmieniały kolor od razu po najechaniu na grafike i zmieniały się razem z nią. Za pomoc serdecznie dziękuje.
ActivePlayer
pokaż kawałek kodu.
brejku
Tak wgyląda podmiana obrazków

div#menu
{background-image: url(menu.jpg);
height: 96px;
width: 230px;
text-align: center;
float: left;

}

div#menu:hover
{
background-image: url(menu_active.jpg);
height: 96px;
width: 230px;
text-align: center;
color: #16a2b3;
}

A tak menu w html

<div id="menu" height="96px" width="230px">
<h3><br /><font face="Verdana" color="#cacaca"><a href="www.onet.pl">Strona główna</a></font></h3>
</div>
Damonsson
  1. <div id="menu" height="96px" width="230px">
  2. <h3><br /><a href="www.onet.pl">Strona główna</a></h3>
  3. </div>

1.  
  2. a:link {color: inherit;} a:visited {color: inherit;} a:active {color: inherit;} a:hover {color: inherit;}
  3.  
  4. div#menu
  5. {background-image: url(menu.jpg);
  6. height: 96px;
  7. width: 230px;
  8. text-align: center;
  9. float: left;
  10. color: #f00; }
  11.  
  12. div#menu:hover
  13. {
  14. background-image: url(menu_active.jpg);
  15. color: #0f0;
  16. }

Czcionkę deklaruj w CSS, a nie w znacznik <font>
brejku
Przepraszam za kłopot ale to w dalszym ciągu nie trybi.
prowseed
bo odpowiedz czego innego tyczyla, sprobuj tak
  1. div#menu:hover h3 {color:red;}

zamiast br - marginesy.
brejku
Kurcze to też jeszcze nie to. Jeszcze raz spróbuje opisać sprawę. Mam menu w którym przy najeździe obrazki się zmieniają. Chciałbym żeby przy najeździe na obrazek kolor zmieniał też napis, a nie chciałbym ustawiać buttonów jako sztywnej grafiki. Da się tak wogóle? Bo póki co napisy zmieniają kolor ale przy najeździe na nie a nie na grafike.
Damonsson
Pokaż online co masz aktualnie i najlepiej narysuj co chcesz uzyskać, bo chyba masz problem z wysłowieniem się, skoro nikt Cię nie może zrozumieć.
prowseed
Kurcze, ale ze mnie gapa, nie wzialem pod uwage, ze nawet nei zechcesz zmienic koloru by sprawdzic efekt i pewnie nie skojarzysz na pierwszy rzut oka co to za kolor jest: #f00. Daj tak jak powiedzialem, tylko
  1. div#menu:hover a {color:blue !important;}

Na wszelki wypadek important, bo nie wiem gdzie to wklejasz i czy masz jakis inny kod stylow jeszcze
brejku
Chodzi mi o coś takiego jak w tym linku
  1. http://www.templatemonster.com/website-templates/23217.html
Tylko żeby przy najeździe na obrazek kolor zmieniał napis.
Damonsson
Przecież to jest flash...
brejku
Zdaje sobie z tego sprawe. Chodzi właśnie o to, czy nie dałoby się tego ogarnać w css'ie. Przez hover'a udało mi się juz zrobić zmiane grafiki;) do tego chciałbym jeszcze zmiane koloru napisu dorzucić a nie umiem tego połączyć.
Damonsson
No przecież masz wyżej, man...
brejku
Dobra dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.