Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy opłaca się używać procedur i funkcji sql w mysql php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szypi1989
Witam.słyszałem że istnieją jakieś procedury i funkcje dla sql.ale po co mi to? skoro mogę używać funkcji php ,dlatego się pytam czy opłaca się używać tych procedur dla aplikacji w php?? proszę o pomoc fachowców
Niktoś
Cytat
czy opłaca się używać tych procedur dla aplikacji w php?

Tak,gdyż odchudzasz sam skrypt php,zmniejszasz pulę połączeń z bazą danych.
nospor
1) To zależy co ta procedura/funkcja ma robić
2) Należy pamiętać, że na wielu hostingach nie stworzysz funkcji bo prawa ci na to nie pozwolą. I co? I zonk smile.gif Dobrze o tym wiedzieć, nim się wszystko na funkcje zacznie przerabiać
Niktoś
Poważnych stron na darmowych hostingach się nie stawia-gdzie za wiele nie można z działać właśnie np.na płaszczyźnie operacji na bazie danych.
Nie wiem jak w MYSQL ,ale w MSSQL np na freehosting ,nie udałby się także wdrożyć FULL TEXT SEARCH,a bez tego wyszukiwania sobie nie wyobrażam.

Jak już poważne rzeczy chce się wdrażać to na dedyku ,vps albo na własnym serwerze.
nospor
Po pierwsze: kto powiedział, że mówiłem o darmowych hostingach? Mówiłem o płatnych. Z darmowych nigdy nie korzystałem.
Po drugie: kto powiedział, że autor ma zamiar tworzyć porządną stronę?
Niktoś
Cytat
Po drugie: kto powiedział, że autor ma zamiar tworzyć porządną stronę?

Bo pyta się o poważne rzeczy wink.gif Trzeba wychodzić z takiego założenia.
nospor
Jakbym ja się pytał jak robić rakietę, nie znaczy, że miałbym zamiar lecieć w kosmos.

To że się on pyta o procedury, nie znaczy, że robi poważne rzeczy. Również dobrze mógł gdzieś kiedyś usłyszeć o czymś takim i nagle mu sie przypomniało albo kupa innych powódów.
Lepiej nie wychodzić z twojego założenia i wyjaśnić również negatywne skutki używania procedur - proste.
#luq
@szypi1989 wydaje mi się że ten wpis na moim blogu powinien Ci pomóc w zrozumieniu dlaczego procedury i funkcje są takie fajne i pomocne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.