W pierwszej z nich: druzyny posiadam następujące pola:
Pierwsza z nich druzyny, która posiada następujące pola: id, nazwa, mail
Druga to tabela zawodnicy, która posiada następujące pola: id, imie, nazwisko, plec, dzien, miesiac, rok, druzyna, miasto, ulica, telefon, mail, tekst, zawod.
W tabeli zawodnicy, przypisuję do pola druzyna, id z tabeli druzyny. (trochę to zawiłe zdanie)
Przykładowo:
Tabela drużyny wyglada tak:
1,Mistrzowie, e-mail_kapitana1@php.pl
2,Wygrani, e-mail_kapitana2@php.pl
Tabela zawodnicy wygląda tak:
1,Adam, Adamowy, M, 2,3,1976,2,Łódź,Zamkowa 12,500501502,e_mail_zawodnika1@php.pl, dowolny tekst na koszulce, tokarz
2,Piotr, Piotrowy, M, 1,2,1996,1,Łódź,Zamkowa 14,510501502,e_mail_zawodnika2@php.pl, dowolny tekst na koszulce, rolnik
itd...
Pogrubiłem istotne pole gdzie w tabeli zawodnicy przechowuję ID drużyny tabeli drużyny.
Podczas wyświetlania listy zawodników chciałbym aby zamiast wartości 1, 2, itd. wyświetlana została nazwa tej drużyny. Dokładnie tak:
1,Adam, Adamowy, M, 2,3,1976,Wygrani,Łódź,Zamkowa 12,500501502,e_mail_zawodnika1@php.pl, dowolny tekst na koszulce, tokarz
Do tej pory, próbowałem użyć kodu:
<?php // łączymy się z bazą danych //zapytanie o zwrot z tabeli $zawodnicy = mysql_query("SELECT zawodnicy.id, zawodnicy.imie, zawodnicy.nazwisko, zawodnicy.plec, zawodnicy.dzien, zawodnicy.miesiac, zawodnicy.rok, zawodnicy.druzyna, zawodnicy.miasto, zawodnicy.ulica, zawodnicy.telefon, zawodnicy.mail, zawodnicy.tekst, zawodnicy.zawod FROM zawodnicy JOIN druzyny ON zawodnicy.druzyna = druzyny.nazwa") or die("SQL error: ".mysql_error()); /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ // echo '<td><a href="edytuj_druzyne.php?id='.$r['id'].'">Aktualizuj pola</a></td>'; // echo "</tr>"; } //} ?>
Co ciekawe: echo $zawodnicy - zwraca 4, echo mysql_num_rows($zawodnicy); zwraca 0, echo mysql_fetch_assoc($zawodnicy); nic nie zwraca. Przyznam szczerze że próbowałem już na 100 tyś sposobów więc w kodzie mogą pojawić się błędy od if-a, tak wiec proszę się nie denerwować od samego początku.
Z góry dziękuję za podpowiedź, zapytanie wydaje się być generowane prawidłowo, jednak nie chce wejść do if-a.
Jeżeli mógłbym prosić o podanie przykładu jak wyświetlić te dane będę bardo wdzięczny!
Pozdrawiam
Jasiek (pol1techn1k)