Cytat
{nav[index]} lub samo {nav} może być już elementem tablicy, w zależności od potrzeby.
A tablice wielowymiarowe, bo pokazałeś tylko jeden wymiar? A stałe? A obiekty? A pętle? A warunki? Jakieś funkcje formatujące stringi? Widzisz, też wymyśliłeś swoją składnie i w ten sposób, jeżeli chciałbym pociąć layout, dla ciebie, musiałbym znać składnie twojego systemu szablonów. A szczerze mówiąc, od ilości tych systemów, oraz wymyślności ich autorów, to tych składni jest tyle że mózg się lasuje

Cytat
Weźmy inny przykład... Budujesz system blogowy... Dasz użytkownikowi możliwość klepania PHP? Nie sądzę
Czemu nie? Jeżeli wszyscy webmasterzy znają podstawy php, to czemu miałbym im tego nie udostępnić właśnie w postaci php? Jakieś konkretne przeciwwskazania?
Cytat
po prostu taka forma szablonów wydaje mi się lepsza i myślę o tym bardziej globalnie, przy zmianach dla każdego, a nie tylko tych co się na php znają.
podstaw php można nauczyć się w kilkadziesiąt minut (pętle, warunki, zmienne, tablice). Jeżeli taki webmaster jest w stanie zrozumieć twoją udziwnioną składnie szablonu, którą de facto również musi znać (!), to czemu miałby nie zrozumieć php? W czym twoja składnia, oraz składnia innych systemów szablonów jest łatwiejsza do zrozumienia, od podstaw php? Konkrety, fakty, bo tak to wiem że tobie się tak wydaje, i nic poza tym

Nie to że chwalę się pomysłowością, poprostu podszedłem do tematu tak że nie chciało mi się wymyślać nowej składni, której bym zapomniał po jakimś czasie nie używania. I w ten sposób, mam klasę która ma raptem 200 linijek, a jest w niej wszystko co w php. Czyli:
- wyświetlanie zmiennych
- wyświetlanie tablic wielowymiarowych
- wyświetlanie obiektów
- pętle (while, foreach, for)
- warunki (if, switch, operator trójargumentowy)
- blok ignore który jest pomijany przez parser
- wszystkie funkcje formatujące stringi
- wszystkie funkcje operujące na tablicach
- wszystkie zmienne globalne
- wszystkie stałe predefiniowane
- isset/empty/is_null/is_string/is_array etc
- date/striftime i cały asortyment
- includowanie szablonów
- dodatkowe możliwości rozbudowy, jeżeli zajdzie taka potrzeba (np u siebie mam jeszcze includowanie komponentów)
i wiele wiele więcej, w skrócie mój system szablonów ma możliwości i składnie php. Dzięki temu nie muszę się martwić o pluginy czy inne helpery żeby jakoś operować na stringach chociażby, oraz dodatkowo niczego nie dubluje, zgodnie z DRY, jak i nie wymyślam niczego na nowo

Prostota? Nie potrzebnych funkcji nie trzeba używać, raz się nauczysz php i stosujesz w każdym projekcie. Szybkość? Czy może być coś szybszego w php, od samego php? Czy zmiany wersji klasy wpłyną na składnie szablonów? Nie, dlatego że to jest najzwyczajniejsze php, a php ma wsteczną zgodność, dzięki temu wiedza którą raz posiądziesz zostanie na bardzo długi czas. Dokumentacja? Wystarczy zajrzeć do dokumentacji php.
Nie to że się reklamuje, bo jest mi rybka czy ktoś używa mojej klasy, lub podoba mu się moje podejście (tzn klamry zamiast tagów php), ale chodzi o prostotę i użyteczność. Nie widzę sensu ładowania kobyły i zaprzęgania do tego dziesiątek klas/funkcji, które już istnieją w php.