Nie chciałbym się wykazywać tutaj jakąś ignorancją, ale szczerze powiedziawszy Twój post trochę przerósł moje umiejętności i wiedzę więc prosze o szczegóły.
Cytat(viking @ 22.02.2012, 20:28:24 )

A masz włączone na devie raportowanie błędów?
Przetwarzam szablony zgodnie z manualem (jak tutaj
http://phptal.org/manual/en/split/firstexample.html), więc błedy mam wyświetlane, jakie są jeszcze możliwości raportowania - nie mam pojęcia.
Cytat
Kropka w php: oznacza -> co jest w dokumentacji opisane. Da ci to Notice: Trying to get property of non-object
Próbowałem już różnych opcji ($item/status, ${item/status}), ale takiego błędu nie otrzymałem.
Cytat
<?php
/* tag "span" from line 47 */ ;
if ($ctx->item->status != 0): ;
?>
OK<?php endif; ?>
</li><?php
endforeach ;
$ctx = $tpl->popContext() ;
?>
Nawet nie wiedziałem, że mogę posługiwać się wewnątrz szablonu do tego stopnia php, ale jednak chciałbym tego uniknąć - właśnie ta wymuszona czystość kodu szablonów najbardziej mi się podoba(ła). Jak mogę się jeszcze dostać do wartości w tej tablicy/zmiennej w tym warunku? Chyba jest jakiś sposób...
Cytat
TAL jest świetnie opisany z masą przykładów jak poszukasz oryginału z Pythona. Nie wszystko w PHPTAL jest zaimplementowane.
Dzięki, spróbuję, choć dodtychczas bałem się, że mój zupełny brak znajomości Pythona może być dużą przeszkodą.