Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projektowanie strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Evinek
Witam.

Znów najpierw dużo szukam, czytam i w końcu muszę napisać.
Otóż nie wiem jak zaprojektować stronę aby potem tylko pisać, pisać i pisać, bez zastanawiania się co jeszcze miałem/mam zrobić.
Ostatnio otworzyłem word'a po czym pisałem:
Kod
ACP
-Funkcje
  *News
  *Logi
  *itp.

ale szczerze mówiąc po napisaniu 20 linijek już się trochę odechciewa bo wie się, że to nie wystarczy.

Chciałbym zaprojektować szablon (myślę, że to później można zrobić) oraz cały system (baze danych + kod PHP).
Tylko jak to rozrysować? Jak wy to robicie po kolei?
Proszę nie pisać bezsensownych postów typu:
"Ja tworzę szablon z podstronami (np. newsy, download) po czym tylko do tego piszę kod PHP"
bo takie coś mi nie pomoże. Chciałbym jakieś dokładne rady bo chciałbym ten CMS w końcu zrobić.

I jeszcze pytanko nie na temat: czy robię błąd, że dużo czytam o zabezpieczeniach (+ trochę testuje takie kody[zmieniam itp.]), optymalizacjach itp?
Bo ogólnie jak widzę kogoś kod który jest źle napisany to aż mnie to wkurza. Tylko dodatkowo pisząc taki piękny, doskonały kod zniechęcam się bo tworzę jedną krótką klase nawet parę godzin bo się zastanawiam czy jest optymalna, co tu zmienić aby było lepiej...

Proszę o sensowne odpowiedzi, pozdrawiam.

PS. Pewnie coś nie jasno napisałem bo myślę o czymś a o tym nie napiszę lecz mam to w domyśle - jakoś tak mam.
i-skrypty.pl
1. dobrze robisz, ja też tak robię, ale takie coś nie pisze się w kilku godzin tylko kilka dni. Jak ci się odechce to zostaw to i usiądź do tego za kilka godzin czy na następny dzień
2. lepiej napisać coś raz i dobrze, niż później pisać to od nowa
by_ikar
Cytat
I jeszcze pytanko nie na temat: czy robię błąd, że dużo czytam o zabezpieczeniach (+ trochę testuje takie kody[zmieniam itp.]), optymalizacjach itp?
Bo ogólnie jak widzę kogoś kod który jest źle napisany to aż mnie to wkurza. Tylko dodatkowo pisząc taki piękny, doskonały kod zniechęcam się bo tworzę jedną krótką klase nawet parę godzin bo się zastanawiam czy jest optymalna, co tu zmienić aby było lepiej...

IMO nie ma doskonałego kodu, bo zawsze można coś zrobić lepiej wink.gif ale podejście raczej jest dobre. W pracy raczej nie zapytają się ciebie ile znaków na minutę stukasz na klawiaturze, czy ile linijek kodu na godzinę produkujesz, tylko dadzą ci jakiś konkretny problem do rozwiązania i sprawdzą jak szybko sobie z nim poradzisz. W sensie z problemem jako ogół, a nie jako konkretne linijki kodu. Im dłużej się zastanawiasz zanim coś strzelisz byle jak tym lepiej, tyle że też nie powinno to trwać miesięcy wink.gif)

Możesz coś projektować, nie wypisując podpunktów, a robić nawet jakieś grafy na kartce i tworzyć między nimi jakieś zależności. Lub zamiast kartki od razu zabrać się za UML i tym się bawić.
Fifi209
Ja używam programu FreeMind bardzo fajny programik wink.gif
Twist
1. Brainstrom
2. Analiza podobnych stron (konkurencji).
3. Porownanie funkcjonalnosci i czestotliwosci wystepowania (Excell sie przydaje)
4. Brainstrom.
5. Draft

Dalej roznie - zaleznie od projektu.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.