Cytat
Nie wiem dlaczego uwazasz ze gowno wiem o javascripcie
Nie uważam, bo Cię nie znam. Poza tym sam się przyznałeś, że czystego JS dobrze nie znasz. Co najwyżej jQuery i pewnie inne języki( a wiem, że znając jeden szybko da się nauczyć innych ).
jQuery i inne biblioteki moim zdaniem jest dobre, ale
tylko do dużych projektów. A nie do skryptów, które mają 3-4linie. Jeżeli uważasz inaczej to ok i szanuję to, jednak ja wolę wtedy zrobić to "ręcznie", a nie uruchamiać nową "fabrykę". Tak jak w tym przykładzie.
Nie możesz mieć pretensji do twórców JS, bo to winna samych twórców przeglądarek. Poza tym gdyby teraz pisać pod tylko nowe przeglądarki to nie byłoby tyle różnic.
Cytat
to ze ktos robi potworki to wina jego a nie jquery
Słaby argument, równie dobrze mógłbym powiedzieć, że to Twoja wina, że tyle się męczyłeś z edytorem wysiwyg, bo nie znałeś różnić w przeglądarkach. Fakt, że opanowanie jQuery, a różnić w przeglądarkach zajmie Ci więcej czasu, ale tu akurat był wątek o początkujących, więc możemy założyć, że oni by zrobili takie błędy, a w czystym JS, byłoby im trudniej.
Cytat
wiem ze przynajmniej 30% jsa sie rozni pod roznymi przegladarkami
Tego nie wiesz

Takie są Twoje przypuszczenia, a ja jestem przekonany, że się mylisz. Chyba, że masz jakieś info to z chęcią przeczytam.
Cytat
jak sobie zrobisz kiedys projekt bez bibliotek, ktory na bibliotekach mogles zrobic w 4x krotszym czasie, i zgarnac 4x wiecej pieniedzy za twoja prace (np 4000 zl/mies zamiast 1000/mies) to polubisz biblioteki.
To i tu wreszcie trafiłeś

Na razie robię głownie strony hobbistycznie, ale gdy robię skrypt dla siebie to bezwzględnie wolę napisać coś samemu, bez biblioteki.
Cytat
One nie są złem, a korzystanie z nich to nie jest objaw braku wiedzy czy umiejetnosci
Nie twierdzę, że są złe. Napisałem, że przy dużych projektach sprawdzają się dość dobrze, ale nie przy małych skryptach. Z tym brakiem wiedzy to jednak coś w tym jest. Zawsze, gdy wiesz co siedzi w środku( dobrze znasz JS ) to Ci łatwiej. Chociażby po to, żeby unikać wolnych funkcji.
Cytat
wkurwieniem... gownianych ... gowno wiem o javascripcie
Nie denerwuj się. Na pewno nie miałem na celu wytknąć Ci Twoich (braków lub
nie) wiedzy czy ataków na Twoją stronę. Nie zgadzam się z Tobą i od tego jest forum, żeby zacząć dyskusję. Patrzymy trochę z innej strony. Ty zapewne jako programista( zawód ), a ja jako programista( hobbysta ) - zapewne dlatego dyskutujemy. Jeżeli Cię jakoś uraziłem to przepraszam. Dzięki mojej awersji do bibliotek znacznie poszerzyłem swoją wiedzę i sam umiałbym napisać podobną bibliotekę jak jQuery( oczywiście wolniejszą i znacznie większą ilością błędów, bo ludzie, którzy to napisali, są naprawdę znakomici ) , a nie każdy umiałby to zrobić. A ponieważ jakąś tam wiedzę już w JS posiadam bardzo szybko i wygodnie pisze mi się w tym języku i wiem jaka przeglądarka jakie błędy robi. Skrypty animacji, ajax-u, zdarzeń itd. napisałem sobie sam i w prosty sposób mogę implementować to do swoich projektów. W swoim życiu raz na poważnie używałem biblioteki jQuery, ale to z czystego lenistwa( był to duży projekt i musiałbym napisać wiele rzeczy od nowa, których wcześniej nie pisałem i "zmarnowałbym" z kilka tygodni. Ale to był(no dobra miał być) duży projekt.) W takich przypadkach masz słuszność i warto skorzystać z bibliotek. Chociaż i tak mój kod wyglądał bardziej jak JS niż jQuery np.:
$( document.getElementById('test') ). Strasznie nie lubię manipulacji na DOM-ie w jQuery. Fakt jest to wygodne, ale wolne( z reguły niezauważalnie, ale od momentu, gdy musiałem napisać coś, gdzie każde pół sekundy było na wagę złota to mi zostało szukanie oszczędności ). Niestety ominęły mnie czasy czasy "polskich mistrzów JS i ich szkoły", ale jak teraz patrzę jak oni walczyli o każdy znak i szybkość to jestem oczarowany i chcę tak jak oni

Pozdrawiam i życzę udanego dnia