Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Dziwny podgląd danych w PhpMyAdminie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evolucja
Przy przeglądaniu tabeli widok wygląda tak:
id|name|street
2|4e6f766f74656ce2808e|416c656a612057616c656e7465676f20526fc5ba647a6965c584736b6
965676f203136

przy wejściu do edycji wpisu dane w polach są normalne:
name|street
Novotel?|Aleja Walentego Roździeńskiego 16

typ pól: varchar(255)

Przy ręcznym wstawieniu w PMA wszystko jest okej. Co może być przyczyną tego dziwnego podglądu?
jaslanin
stringi są zapisane w pokazywane heksadecymalnej (hex), a powód tego może być w bazie danych lub plikach PHP, więc musisz to sprawdzić dokładniej.
evolucja
A czego konkretnie szukać? Pierwszy raz się w ogóle z takim problemem spotkałem i nie mam pojęcia od czego zacząć..
jaslanin
najpierw sprawdź czy nie przechowujesz danych tekstowych jako binarnych, tzn. spr. czy typ kolumny tabeli jest typu tekstowego dla pola gdzie ma być tekst, a liczbowego gdzie ma być liczba itd.

czasami phpmyadmin jest ustawiony tak by dane binarne wyświetlać jako hex
evolucja
Wszystkie pola ustawione są jako varchar(255) z kodowaniem utf8_bin. Problem występuje tylko w tych 2 polach w tej jednej tabeli.
jackraymund
zmien kodowanie na latin2_general_ci
evolucja
Ale jak to można jak pliki i strona w UTF8 jest?

To wina jakiegoś ustawienia w PMA na localhoście u mnie, bo na serwerze wszystko okej jest.. Wie ktoś może co to za ustawienie?

@EDIT

Okej, przy przeglądaniu należało odznaczyć opcję: "Pokaż zawartość binarną w postaci szesnastkowej".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.