Postanowiłem uczyć się php + mysql. Do nauki wybrałem stworzenie typera meczy.
Mam jeden problem, w żaden sposób nie mogę przesłać id meczu do tabeli z typami.
Problem tkwi w tym, że (id) ma być pobrane z jednej, gotowej już tabeli (liga_hiszpanska) i przy wyborze określonego meczu przesłane do innej tabeli (typ_hiszpania) do kolumny (id_liga_hiszpania).
Meczy jest 10 i który mecz bym nie wybrał to za każdym razem właśnie ta wartość (10) zostaje przesłana do tablicy typ_hiszpania.
Nie wiem w jaki sposób określić prawidłowe id dla wybranego meczu, tak, by np. mecz z id=2 wysyłał wartość 2.
Z wgrywaniem pozostałych wartości do bazy nie mam problemu ponieważ są wpisywane przy wypełnianiu formularza.
Proszę, rzućcie okiem, może coś poradzicie.
Dla ułatwienia sprawy porobiłem strzałki (<---------) do rekordów, które mnie interesują.
Z góry dzięki.
<?php $id_meczu = $_POST['id_meczu']; <--------- $typ = $_POST['typ']; $wynik = $_POST['wynik']; $uzytkownik = $_POST['uzytkownik']; $mail = $_POST['mail']; if (!$mecz) { } ?> <p> Dodaj swój typ:</p> <p> Mecz: <select name="id_meczu" size="1"> <option selected value="">-- wybierz --</option> <?php $druzyna1 = $mecze['druzyna1']; $druzyna2 = $mecze['druzyna2']; $id_meczu = $mecze['id']; <--------- } ?> </select> </p> <p> Typ: <select name="typ" size="1"> <option selected value=" ">--</option> <option value="1">1</option> <option value="0">0</option> <option value="2">2</option> </select> </p> <p> Dokładny wynik <i>(np. 2-2)</i>: <textarea name="wynik" rows="1" cols="5"> </textarea> </p> <p> Nazwa użytkownika: <textarea name="uzytkownik" rows="1" cols="20"> </textarea> </p> <p> E-mail: <textarea name="mail" rows="1" cols="20"> </textarea> </p> <input type="submit" value="Akceptuj" /> </form> <?php $sql2 = "INSERT INTO typ_hiszpania (id_uzytkownik, typ_uzytkownik, wynik_uzytkownik, id_liga_hiszpania) VALUES((SELECT MAX(id) FROM uzytkownik LIMIT 1), '$typ', '$wynik', '$id_meczu')"; <--------- } else { } ?>