Cytat(Twist @ 16.03.2012, 11:53:06 )

Na WSIiZ w Rzeszowie jest kierunek studiow - Programowanie. Przynajmniej byl jeszcze niedawno.
Haha, w Rzeszowie też jest WYSROL, albo przynajmniej jeszcze był niedawno.

Do autora wątku: Na studiach będziesz miał co najwyżej jeden lub więcej przedmiotów, na których będziesz miał kilka laborek z tej Javy lub PHP, albo czegoś innego. Ewentualnie, jakiś projekt do zrobienia.
Po takich zajęciach opanujesz jedynie podstawy. Samemu będziesz musiał siedzieć nad tym, żeby to opanować na przyzwoitym poziomie. Zaliczenie przedmiotu typu: programowanie Java nie uczyni Ciebie żadnym programistą. Radziłbym Ci przejrzeć program studiów na tych uczelniach i kierunkach, które Cię interesują, zastanowić się, co wydaje Ci się ciekawsze i wtedy podjąć decyzję. Wiem, że na Politechnice Poznańskiej jest dość prężnie działające koło aplikacji internetowych. Napisałem tak, bo jestem z innej części Polski, a o tym kole słyszałem. Może to pozwoli Ci się dodatkowo rozwinąć. Poszukaj w internecie.

Apropos, Politechniki Gdańskiej: W Gdańsku jest jedno z laboratoriów Intel-a. Co jakiś czas robią oni staże i praktyki dla studentów, które trwają po kilka miesięcy, więc IMO jest to świetna opcja dla technicznych studentów z tego miasta, choć wymagania są często wysokie. Nie dość, że coś sobie zarobisz, to będziesz miał doświadczenie w firmie dużego kalibru i może wezmą Cię tam na stałe po studiach.

Jeśli chodzi o różnice między Politechniką, a Uniwersytetem, to wolę Politechnikę. Na polibudzie zajęcia są bardziej zróżnicowane. Czasem podepniesz jakieś kable, układy elektroniczne, wykonasz pomiary z użyciem aparatury za grube tysiące, pobawisz się sterownikami przemysłowymi, sieciami, klastrami komputerowymi, zaprogramujesz jakiś mikrokontroler, a oprócz tego, liźniesz C++ oraz wspomnianą Javę i PHP. Na uniwerku będziesz pewnie siedział na dupie przed kompem i męczył tysiąc algorytmów przez całe studia. Na polibudzie też są takie rzeczy, ale oprócz tego, masz jeszcze sporo innych zagadnień. Co kto lubi.
Pozdrawiam!