Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zliczanie komentarzy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jarmiar
napisałem takie zapytanie:

1. SELECT
  2. news.id, news.title, news.introduction, news.content, news.created, news.allow_comments, gallery.thumb_location AS thumb, gallery.location AS photo,
  3. count(news_comments.id) AS comments
  4. FROM news
  5. INNER JOIN gallery ON news.id = gallery.news_id
  6. INNER JOIN news_comments ON news.id=news_comments.news_id
  7. GROUP BY news.title, news_comments.news_id, gallery.news_id

jednak źle zlicza mi ilość komentarzy np tam gdzie jest 6-7 pokazuje 319 itp ....

jak to naprawic? wiecie?

EDIT. Wiem ze powoduje to dołączenie tabeli gallery, zatem jak dołączyć tylko raz tabele galeria, zeby pobrac miniaturke zdjecia do newsa?

EDIT 2. Poradziłem sobie wystarczylo dopisać DISTINCT w count dla komentów smile.gif
pmir13
Niby sobie poradziłeś, ale to nie jest rozwiązanie. Przemyśl sobie jeszcze raz to zapytanie, bo nie masz żadnej kontroli nad tym, którą miniaturkę i które foto dla danego newsa mysql wypluje. W szczególności może się zdarzyć, że miniaturka będzie od innego foto, choć oba z tego samego newsa.
jarmiar
No właśnie nie. W bazie mam pole default photo więc sobie dorabiam warunek w zapytaniu i jest po problemie i taka miniaturka jest jedna tylko wówczas smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.