Od 6 dni nie mogę nic wymyślić.
Oto dane:
user_group +---------------+------------------+-----------------+ | user_group_id | user_group_group | user_group_user | +---------------+------------------+-----------------+ | 1 | 1 | 1 | | 7 | 3 | 1 | | 9 | 5 | 1 | | 10 | 7 | 1 | +---------------+------------------+-----------------+ connect_group +------------------+-----------------------+ | connect_group_id | connect_group_connect | +------------------+-----------------------+ | 1 | 1 | | 2 | 1 | | 3 | 2 | | 4 | 2 | | 5 | 3 | | 6 | 3 | | 7 | 4 | | 8 | 4 | | 9 | 5 | | 10 | 5 | +------------------+-----------------------+ connect_info +-----------------+--------------------+----------------------------------------+ | connect_info_id | connect_info_class | connect_info_head | +-----------------+--------------------+----------------------------------------+ | 1 | 1 | pierwszy element | | 2 | 1 | drugi element | | 3 | 1 | trzeci element | | 4 | 1 | czwarty element | | 5 | 1 | piąty element | +-----------------+--------------------+----------------------------------------+
chciałbym, by zapytanie zwróciło mi tylko "piąty element" i ID.
Tłumaczę.
Chcę, by użytkownik (user_group_user), z grupy (connect_info_class) otrzymał listę 'przedmiotów' (connect_info_id, connect_info_head) do których się jeszcze nie zapisał. Zapisani użytkownicy są oznaczeni w tabeli user_group.
Jeśli coś jest niezrozumiałe proszę pisać, ale najbardziej to proszę o pomoc :3