Cytat
Nie widzę powodu do nauki JS, prócz jQuery jeśli jest wymagany...
Ale jquery to nie jest język sam w sobie.. Jest to framework, czyli szkielet narzędzi, który udostępnia dużo rzeczy które dość często się przydają i nie trzeba ich robić. JS tak czy inaczej znać musisz, chociażby podstawy. Jak przyjdzie ci zrobić taki dodatek do formularza, gdzie ktoś będzie wpisywał cenę, a w innym polu formularza będzie przeliczało wpisaną cenę netto, na brutto, to jak to osiągniesz za pomocą samego jquery? To jest raptem 2-3 linijki kodu.
Javascript jest trudny, jeżeli chce się zapamiętać długie nazwy funkcji/metod do poruszania się po DOM, ale to też jest kwestia przyzwyczajenia

a sam javascript ma bardzo wiele podobieństw do php.
Na sam koniec, powiem ci że ciężko jest pogodzić grafikę i programowanie (backend) i niewielu ludziom się to udaje. Graficy przeważnie nie umieją programować, lub programują średnio. A programiści nie umieją tworzyć grafiki. Wystarczy zajrzeć na blog programisty i później porównać go z blogiem grafika

i nie każdemu udaje się to połączyć, a nawet stwierdziłbym że bardzo niewielu ludzi potrafi świetnie programować w kilku językach i w dodatku są dobrymi grafikami.
Umiem używać photoshopa, jak mi coś pokażesz to mogę zrobić tego kopię. Tyle że sam tego raczej nie wymyślę, nie mam jakiegoś "zmysłu" estetycznego, czy czegoś takiego..