Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka jQuery
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bureau
Witam.

Czy warto uczyć się jQuery, jeśli nie zna się kompletnie js ?
jQuery bazuje na js, ale to chyba działa jak framework ?

Gdzie można w internecie nauczyć się podstaw jq najlepiej ?

Jak był temat to poproszę o linka tongue.gif Pozdrawiam.
wookieb
Naucz się najpierw javascriptu a potem jQuery.
A gdzie możesz się nauczyć jQuery? Może w najbardziej oczywistym źródle, którym jest dokumentacja? http://jquery.com
Bureau
Dziękuje za szybką odpowiedz smile.gif

Dodam, że nie chcę tworzyć zaawansowanych skryptów, a jedynie co mnie interesuje to jakieś dodatki do stron, które robię okazjonalnie na zlecenie. Te dodatki to m. inn. Animacje zdjęć (popularny slider w TOPie strony przykładowo), animowane menu, linki, animacja najechania na zdjęcie, jakikolwiek lightbox, taby smile.gif

Uczyłem się js, ale mi nie idzie, a nawet nie mam czasu na naukę. Uczyłem się w większości grafiki, kodowania html/css, a później już PHP, MySQL.

Czy zrozumiem dokumentacje jQuery ? Nie wiem.
Lorum3
Na twoim miejscu zamiast uczuć się front endu i back endu, skupiłbym się jednej rzeczy.
Bureau
Cytat(Lorum3 @ 22.03.2012, 17:40:05 ) *
Na twoim miejscu zamiast uczuć się front endu i back endu, skupiłbym się jednej rzeczy.

Tylko w tym problem, że ja sam muszę robić wszystko wink.gif Wiem, że to mnie trochę zgubiło, bo chciałem znać wszystko smile.gif Teraz widzę że miesza mi się w głowie ta wiedza smile.gif
Lorum3
Cytat(Bureau @ 22.03.2012, 17:42:56 ) *
Tylko w tym problem, że ja sam muszę robić wszystko wink.gif Wiem, że to mnie trochę zgubiło, bo chciałem znać wszystko smile.gif Teraz widzę że miesza mi się w głowie ta wiedza smile.gif

Tak więc, zastanów się nad zaletami takiego rozwiązania. Jak to mówią, robiąc kilka rzeczy na raz, żadnej nie robisz dobrze.
Bureau
Cytat(Lorum3 @ 22.03.2012, 17:44:06 ) *
Tak więc, zastanów się nad zaletami takiego rozwiązania. Jak to mówią, robiąc kilka rzeczy na raz, żadnej nie robisz dobrze.

W tym tkwi dużo prawdy smile.gif Przynajmniej w moim przypadku. Już jestem troche zmęczony tą 'kompleksową' nauką.
Temat troszkę zszedł na bok, ale to w końcu HP.

Generalnie chciałbym zająć się grafiką ale jako samouk nie mam znów jakiś artystycznych zmysłów, ja bardziej ogarniam program i jego funkcje oraz możliwości jakie mi daje, a nie to co mam w głowie i chce to wyrazić. Nie ma tragedii, ale jak widzę inne strony, gdzie robił je grafik fachowy to się strasznie zniechęcam tongue.gif

Fachowy grafik czyt. artysta tongue.gif
Lorum3
Ja akurat niby mam talent plastyczny i teoretycznie dobry gust, z tym że nie ciągnie mnie w tą stronę. Zdecydowanie bardziej wolę pisać właściwy kod, dlatego też kodowanie layoutu czy wygląd zlecam komuś. Kiedyś postępowałem podobnie, robiłem jedno i drugie, przez co nie wychodziłem na tym zbyt dobrze.
cojack
Przecież tam się nie ma czego uczyć, proste jak drut, są metody które wykorzystujesz jak potrzebujesz i wsio tyle.
Bureau
Cytat(Lorum3 @ 22.03.2012, 17:56:49 ) *
Ja akurat niby mam talent plastyczny i teoretycznie dobry gust, z tym że nie ciągnie mnie w tą stronę. Zdecydowanie bardziej wolę pisać właściwy kod, dlatego też kodowanie layoutu czy wygląd zlecam komuś. Kiedyś postępowałem podobnie, robiłem jedno i drugie, przez co nie wychodziłem na tym zbyt dobrze.

No właśnie to jest zgubne.
Chętnie poszedłbym na studia, które są ukierunkowane pod względem programowania czy grafiki, ale znów nie chcę mi się uczyć C# itp.

Zostałbym chętnie przy grafice i max kodowaniu layoutu, ale nie mam perspektyw aby zatrudnić programistę na zlecenie mu jakiegoś kodu.
Każdy klient chciałby dużo za małą cenę, bo myślą że to takie proste zrobić rozbudowaną stronę www na szybkości.

Są jakieś kursy, szkolenia z tematyki grafika, druk, reklama itp ? Coś w formie wykładów ? Zamknąłem się w temacie grafiki na tworzeniu stron i elementów graficznych, a w ogóle nie interesowałem się drukiem itp. Dlatego też pytam o takie rzeczy smile.gif
Lorum3
Wybierz się na studia plastyczne, często widuję takie wymogi przy pracy dla web developerów. Zamknij się w pewnej tematyce i tym się zajmuj, reszta przyjdzie z czasem.
Bureau
Z tym że na studia plastyczne trzeba mieć to w genach, a nie chęć by to w gen wprowadzić (chodzi o zmysł plastyczny) smile.gif Jeśli się mylę to naprowadź mnie na dobrą ścieżkę.
Kostek.88
Nie widzę problemu w nauce jQuery, a następnie JavaScript. Zależy od tego, czy masz już jakieś podstawy innych języków, poza tym jQuery jest łatwiejsze i jak to ogarniesz i przyjdzie Ci robić bardziej skomplikowane/wymagające rzeczy, odkryjesz zalety natywnego JS i zaczniesz tego używać. Oczywiście to moja opinia, nie musi każdemu pasować.
d3ut3r
Według mnie zależy co rozumiesz przez uczyć się JavaScriptu, jeżeli nie wiesz jak się deklaruje zmienne lub tworzy warunki, pętle etc to najpierw JavaScript.

jQuery to po prostu dodatek bardzo ułatwiający pracę. Myślę że spokojnie można go używać znając podstawy JS nie koniecznie wiedząc jak w "czystym" js wykonać jakiś efekt.
Bureau
Mi JS nie był nigdy potrzebny w dużej mierze dlatego omijałem temat, gdyż uważałem zawsze ten język za straszny, nie dający się tak ogarnąć łatwo jak PHP itd.
Nie widzę powodu do nauki JS, prócz jQuery jeśli jest wymagany...

Kiedyś wykonałem jakąś funkcje rozsuwania i chowania div'a z treścią. Wszystko inne też jest takie łatwe ? tongue.gif
by_ikar
Cytat
Nie widzę powodu do nauki JS, prócz jQuery jeśli jest wymagany...

Ale jquery to nie jest język sam w sobie.. Jest to framework, czyli szkielet narzędzi, który udostępnia dużo rzeczy które dość często się przydają i nie trzeba ich robić. JS tak czy inaczej znać musisz, chociażby podstawy. Jak przyjdzie ci zrobić taki dodatek do formularza, gdzie ktoś będzie wpisywał cenę, a w innym polu formularza będzie przeliczało wpisaną cenę netto, na brutto, to jak to osiągniesz za pomocą samego jquery? To jest raptem 2-3 linijki kodu.

Javascript jest trudny, jeżeli chce się zapamiętać długie nazwy funkcji/metod do poruszania się po DOM, ale to też jest kwestia przyzwyczajenia wink.gif a sam javascript ma bardzo wiele podobieństw do php.

Na sam koniec, powiem ci że ciężko jest pogodzić grafikę i programowanie (backend) i niewielu ludziom się to udaje. Graficy przeważnie nie umieją programować, lub programują średnio. A programiści nie umieją tworzyć grafiki. Wystarczy zajrzeć na blog programisty i później porównać go z blogiem grafika wink.gif i nie każdemu udaje się to połączyć, a nawet stwierdziłbym że bardzo niewielu ludzi potrafi świetnie programować w kilku językach i w dodatku są dobrymi grafikami.

Umiem używać photoshopa, jak mi coś pokażesz to mogę zrobić tego kopię. Tyle że sam tego raczej nie wymyślę, nie mam jakiegoś "zmysłu" estetycznego, czy czegoś takiego..
Bureau
Dziękuje wszystkim za jakieś porady, bo przynajmniej dało mi to do myślenia.

Lubię programować w PHP, ale wiele podstaw jeszcze mam niedopracowanych i musiałbym się ich douczyć.

Zastanawiał mnie CakePHP, potrafię wykonać jakieś proste dodawanie, edycje, zmiane templata, ale niestety miałem juz problemy z napsianiem autoryzacji biggrin.gif
Grafika mnie nudzi, ponieważ klienci ciągle wybrzydzają a kod który napisałbym nie podlehgałby takim dyskusjom jak jest to przy grafice.

Mam do wyboru:

• Grafika + Html/Css + jQuery
  • PHP w połączeniu z frameworkiem koniecznie. W tym przypadku wybrałem CakePHP bo jest najłatwiejszy wg mnie dla mnie tongue.gif

Od początku siedzę w grafice oczywiście, później był html, a później PHP w jakimś stopniu na poziomie średnim i do tego własnym stylem, czesto niezbyt ładnie uporządkowany kod, no ale działał biggrin.gif

Tylko w przypadku CakePHP znam PHP więcej niż JS dla jQuery. Może nie potrafię do konca obiektówki no ale mysle ze to jest do ogarnięcia.
Tyle ze jak nie znam dobrze PHP to wiem ze nie wykonam zaawansowanych skryptów w CakePHP (przykład? Autoryzacja:))

Gdybym jednak podjął naukę php z Cakephp to może znacie jakieś dobre źródło do szerszej nauki i czy warto kupować książki z tej tematyki ?

Przepraszam za moje wielkie niezdecydowanie ;/
pozdrawiam.
Twist
1 .Dorbze, ze probojesz roznych technologii. Dzieki temu szybko stwierdzisz w czym czuejsz sie dobrze i w ktorym keirunku sie rozwijasz.

2. CakePHP - w moim srodowisku ten framework nie cieszy sie zbyt duza popularnoscia. Zreszta na forum znajduej sie masa infromacji na jego temat (glownie dalczego go nie wybierac).

3. Ksiazki - zalezy od preferencji. Np. Ja znacznie szybcije rpzyswajam informacje z ksiazek niz z ekranu. Do tego tekst drukowany nie meczy tak wzroku jak wyswietlany na ekranie.

Bureau
Przekonuje się właśnie coraz bardziej do programowania aplikacji w PHP przy użyciu FrameWorka.
Porównując CakePHP i ZendFramework to wydaje się łatwiejszy ZF.

Przeszukam dziś forum i poczytam o tym co mówisz o CakePHP smile.gif

Książki z heliona bym mógł kupić ale pierw nauczyłbym się cokolwiek z internetu, ponieważ zakup książki może okazać się błędem kasa pójdzie na marne.

Co powiedziałbyś odnośnie Zend'a ?
Twist
Nie mialem wiele do czynienia, ale znajomi programisci opisuja ZendFramework w samych superlatywach. Po za tym znajomosc ZF jest bardzo pozadana przez rynek pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.