Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z przekazaniem wartości zmiennej pomiędzy skryptami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Diariusz
Witam.
Chciałem spytać czy istnieje możliwość przekazania wartości zmiennej składającej się z dwóch ciągów rozdzielonych spacją pomiędzy dwoma skryptami php.
Mam pierwszy skrypt w którym wyświetlam zmienną pobraną z bazy danych (jej wartość to "godzina wychowawcza"). Nastepnie za pomocą metody POST chcę przekazać tę zmienną do drugiego skryptu jednak przekazany zostaje tylko część wartości zmiennej ( w tym, przypadku jest to wyraz "godzina")
Czy jest możliwość prezkazania całej wartości zmiennej pomiędzy skryptami ? Również to co po spacji ?
lobopol
Tak. Pokaż kod.
Diariusz
  1. echo "<td>".stripslashes($wiersz['nazwa_przedmiotu'])."</td>";
  2. echo $wiersz['nazwa_przedmiotu'];
  3. echo "<td><form action='skrypt2.php' method='post'>";
  4. echo "<input type='hidden' name='nazwa_przedmiotu' value=".$wiersz['nazwa_przedmiotu'].">";
  5. echo "<input type='submit' value='wejdz do klasy'>";
  6. echo "</form>";

tutaj wyświetlam wartość zmiennej $wiersz['nazwa_przedmiotu']; która przyjmuje między innymi wartość (godzina wychowawcza) ( ten fragment skryptu działa w pętli) i tutaj zmienna ma warość składającą się z dwóch wyrazów przedzielonych spacją.

natomiast w drugim skrypcie po prostu odbieram przekazane zmiennę i wyświatlam ich wartości za pomocą print_r ($_POST);

Jeśli przekazanie następuje z pliku z rozszerzeniem html to w skrypcie w kttórym odbieram dane wyświatla mi się całą nazwa (godzina wychowawcza)
hmm ? (wiem że są problemy z przekazywaniem wartości zmiennych których wartość zawiera spację - ale nie wiem w czym rzecz - php sobie z tym nie poradzi ?)
ps. miejcie litość słąbo mi idzie używanie forum więc nie krzyczcie jesli coś nie tak jest poformatowane smile.gif

crocodillo
  1. [...]value=\"$wiersz[nazwa_przedmiotu]\">";

Zapomniałeś o apostrofach
Diariusz
Dziękuje. Oczywiście pomogło. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.