Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Czy w php można zrobić listę płac
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jdwind
Witam, proszę mi powiedzieć, czy język php nada się do utworzenia listy płac? Myślałem, żeby stworzyć coś takiego za pomocą formularza, gdzie będzie się wpisywać dane, wykonać na nich (danych) obliczenia i ewentualnie wynik zapisać do bazy. Pewnie nie byłoby z tym problemów, tylko nie wiem, jak z drukowaniem czegoś takiego (lista ma sporo pozycji, myślałem o druku na format A3). Jest to możliwe do zrobienia?
Pozdrawiam, Jacek
nospor
Bez problemu jest to do zrobienia.
A jak chcesz drukować to robisz np. pdf z listy i dajesz ludziom pdf do drukowania. Jest masa libów do generowania pdf.
Drukować też można pozatym ze strony html.
Jdwind
Dziękuję za odpowiedź, czyli jest dobrze. Zastanawiam się jeszcze nad jedną, bardzo ważną rzeczą. Ponieważ obliczenia te dotyczą niejako urzędu skarbowego, powinny być dokładnie zrobione. Czy php umożliwia przeprowadzanie takich obliczeń? Przykładowo 10.126 * 10.126 daje w wyniku 102.535876.., więc zaokrąglenie powinno być do kwoty 102.54. Ponieważ dopiero raczkuję w php, możecie mi podpowiedzieć, gdzie znajdę dobry sposób czy też funkcję do zaokrąglania takich wyników? Czytałem, że round nie do końca dobrze sobie radzi. Może najlepiej wykonać jakąś kombinację w stylu mnożenie wyniku przez 100, zaokrąglenie i dzielenie przez 100? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam, Jacek.
camikazee
round, floor, ceil
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.