Temat chyba nadaje się tylko tutaj. Stoję przed problemem i za bardzo nie wiem jak go ugryźć, otóż, programuję już dość dobrze w PHP ( obiektowo, MVC), jednak nie za bardzo wiem jak rozplanować sobie budowę aplikacji. Niby zaczynam od budowy podstawowych klas do obsługi różnych rzeczy, potem powoli buduję kontrolery, ale co dalej, kiedy wdrażać widok? Chciałbym aby kilka osób poświęciło i napisało jak oni planują sobie budowę aplikacji od postaw, byłbym bardzo wdzięczny.
Precyzując, wydaje mi się, że robię za dużo rzeczy na raz i się gubię, rozbudowuje kilka klas na raz, dodaje warunki w kontrolerze, próbuję już coś tam wyświetlić w widoku, itd.
lobopol
29.03.2012, 19:21:59
Ja dziele sobie po prostu projekt na poszczególne moduły i je wdrażam. Zaczynam od kontrolera danego modułu i rozwijam modele/widoki do niego. Skończę bądź będę na etapie wymagającym modyfikacji/tworzenia innego modułu to się przerzucam.
vokiel
29.03.2012, 19:25:11
Jeśli robisz to na swoim rozwiązaniu, to przede wszystkim należy opracować tzw. procesy biznesowe, czyli co jak ma działać. Można to sprowadzić do prostych ścieżek postępowania w systemie. Np. w menu masz opcję dodaj produkt, kliknięcie pokazuje stronę z formularzem dodawania produktu, formularz zawiera następujące pola z typami: pole - typ pola, pole 2 - typ pola... itd. opisujesz sobie co jak ma działać, co się dzieje po każdej akcji, jak się zachowuje aplikacja.
Jak już masz opisane co i jak, to łatwiej jest to przekuć na projekt aplikacji. Po zbudowaniu struktury, kontrolerów, modeli itd, można przejść do generowania wynikowego html'a. Wyglądem w początkowej fazie w ogóle bym się nie przejmował, mają działać funkcjonalności. Dopiero na koniec podpinasz design.
A żeby usprawnić sobie wszystkie kwestie związane z tworzeniem struktury aplikacji zainteresuj się jakimś frameworkiem.
Bardziej chodzi mi o to czy zajmujecie się najpierw? Backend czy frontend?
W sensie jak wygląda u was kolejność, rejestracja, logowanie, panel, edycja, a dopiero później właściwa funkcjonalność?
thek
29.03.2012, 22:41:54
Ja mam to najczęściej niejednocześnie, zmieszane. Na początek robię sobie prototyp, który mi daje pojęcie o przypadkach użycia, czyli wspomniane procesy biznesowe. Gdy już mniej więcej mam, rzucam pomysł na tapetę do grafika z ogólnym zarysem, szkicem na podstawie prototypów. W czasie gdy już grafik kombinuje, ja mogę zająć się podstawą backendu. A gdy już mam layout to ewentualnie ten szkielet aplikacji uzupełniam i poprawki wprowadzam.
W takim razie chyba najwidoczniej robię to dobrze, mam jeszcze takie pytanie, walidacje trzymacie w kontrolerach czy oddzielnej klasie?
@up Walidacja C? A nie M, bo to w nim obrabiane są dane, zwracane do C i przekazywane do V. Zresztą, ilu programistów/koderów, tyle rozwiązań.
Ja zaczynam od kopiuj/wklej własnego FW, tworzę wstępny zarys, główny C i rozgałęzienia na M i V, grafika wchodzi zazwyczaj na końcu, w zależności czy robię ją sam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.