Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdarzenia ,podstawowe pytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szypi1989
Witam ,mam dwa pytani ,1.czy istnieje możliwość tworzenia zdarzenia które odpala się przed wykonaniem jakiegokolwiek zapytania(także dla zwykłego select) ?

2.Czy zdarzenia typu CREATE EVENT,wykonują się na serwerze nawet gdy nie jesteśmy zalogowani? np.utworzę zdarzenie które odpala się co każdy dzień,
i np. utworze zdarzenie które zauktalizuje mi rekord w tabeli test,w kolumnie np.test w tym dniu = 12.05.2012 a jest dzień np.taki 06.05.2012 i np.nikt nie będzie używał do dnia 15.05.2012 tej bazy danych.to zauktaulizuje mi ten rekord test? taki przykład.I chodzi mi tu także o zdarzenia na serwerze testowym ,takim jak WAMP.stacjonarnym.Wiem że może jest to idiotyczne pytanie ale chcę wiedzieć.

na pierwsze pytanie mam na to rozwiązanie:) ale na drugie nadal oczekuje odpowiedzi?
alegorn
z selectem, poza logowaniem - nic nie zrobisz (przynajmniej wg mojej wiedzy) tzn nie dasz rady zalozyc jakiegos triggera jesli o to sie pytales.
byc moze - jesli koniecznie jest ci to potrzebne - rozwiazaniem bedzie utworzenie odpowiedniej procedury wykonujacej operacje przed selectem i dopiero select.

events - jesli masz uruchomionego deamona - to dziala poki dziala baza danych, nie jest potrzebny zadny uzytkownik, czy zapytanie jako wyzwalacz.
dziala to na podobnej zaadzie jak cron. wykonuje sie o okreslonej dacie (lub interwal czasu)

j.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.