Witam,

mam problem, i niebardzo wiem, jak go rozwiązać, tudzień nie mam na razie na niego pomysłu. Na całą szerokość ekranu mam warstwę, w której, docelowo mają przesuwać się miniaturki zdjęć (w lewo i w prawo) w zależności od przesuwania się po tej warstwie kursorem. Oczywiście, aby łatwo nie było i miało to jakiś sens, chciałbym aby po pierwsze ruch ten nie był zbyt szybki mimo szybkiego przemieszczania się kursorem, aby warstwa w środkowej części (powiedzmy około 20%) nie posiadała nadanego zdarzenia.

Mam przygotowany skrypt, który przesywa mi warstwę, jednak przesuwa się ona zgodnie z szybkością przesywania się kursora z wykorzystaniem animate() z określonym czasem animacji = 0. Kod wygląda, następująco:

1.  
  2. $("#gallery")
  3. .bind("mousemove",function(e){
  4.  
  5. var procent = (e.clientX * 100 / $(this).width());
  6. var size =($("#gallery ul li").length * ($("#gallery ul li").width() + ( 2 * parseInt($("#gallery ul li").css("margin-left")) )));
  7. var leng = ( procent * size / 100 );
  8. var left = $(this).width() - leng - ( $(this).width() / 2 );
  9.  
  10. if(size <= $(this).width() && left < 0) left = 0;
  11. if(size <= $(this).width() && (left + size) > $(this).width()) left = $(this).width() - size;
  12.  
  13. $("#gallery ul")
  14. .stop()
  15. .animate({
  16. left: left+"px"
  17. }, 0);
  18. });
  19.  

Miałby ktoś pomysł, jak taki ruch dopracowaćquestionmark.gif Ewentualnie co potrzebujecie, aby móc mi doradzić coś w tej kwestii??