Witam wszystkich.
Niedawno otrzymałem do napisania aplikacje, a raczej mam zaprojektować bazę danych, która będzie magazynowała dane z plików txt. Przerosło mnie to zadanie gdyż nigdy nie zajmowałem się aż tak ogromną ilością danych. Ale po kolei....
Dane wyglądają następująco:
tabela demoraficzna z pacjentami, każdy pacjent ma przydzielone badania, moga to być badania robione w odstępach czasowych np co ok 5 min, pojedyńcze badanie zwraca plik txt, który ma np 10 kolumn i 20 000 wierszy, są to liczby int badz double. Ja ten plik (a konkretnie dane z tego pliku) mam uploadować do bazy, po to żeby mozna było podglądac na szybko wyniki danego pacjenta.
Szczerze to nie mam pomysłu jak to ugryźć, bo dla 10 pacjentów tych danych może być kilka milionów. Uproszczeniem jest to że każde badanie (rodzaj badania) zwraca określona liczbę kolumn.
Wiadomo jak w każdej bazie chodzi mi o optymalizacje. No bo jeżeli do każdego badania będę tworzył dynamicznie nową tabelę to baza będzie puchła i myślę, że wyszukiwanie wyników badania jakiegoś pacjenta może trwać bardzo długo.
Dziękuję za każdą podpowiedz!