Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Sortowanie w mysql, zwracanie w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Komiłaj
Witam.
Chcę w PHP stworzyć ranking użytkowników biorący pod uwagę ich majątek.
W tabeli users mam kolumny id, login,..., cash. Chcę posortować względem cash i wyświetlić wyniki w tabeli (HTML).
I o ile ORDER BY sortuje tabelę w MySQL, tak zwracając wynik do tablicy otrzymuję tylko pierwszy rekord ($users[1] to id pierwszego użytkownika, $users[2] login pierwszego...) i na pierwszym się kończy.
Chciałbym dostać wyniki dla wszystkich użytkowników, ale nie mam zielonego pojęcia, jak to zrobić. Nie wiem nawet jak w tym przypadku użyć pętli, bo nigdzie się nie zahaczam z żadną zmienną. Póki co mam coś takiego:
  1. $users=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY `cash` DESC"));

ale jak już napisałem jest to tylko tablica dla gracza z najwyższym kapitałem.
Jak stworzyć tablicę zawierającą chociaż w uporządkowanej kolejności `id` użytkowników w kolejności od najbardziej majętnego (w sensie $tablica[0] to np. 3, a $tablica[1] to 17)?
Kużdo
  1. $array = mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY `cash` DESC");
  2. while($row = mysql_fetch_array($array))
  3. {
  4. echo $row[0];
  5. }
kpt_lucek
  1. $users = mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY `cash` DESC");
  2. while($wiersz = mysql_fetch_array($users, MYSQL_ASSOC))
  3. {
  4. echo $wiersz[nazwa_kolumny_1]." ".$wiersz[nazwa_kolumny_2]." ".$wiersz[nazwa_kolumny_3]." ".$wiersz[nazwa_kolumny_4]."<br/>\n";
  5. }

A tak?

edit

Widzę że ktoś był szybiej smile.gif
Komiłaj
Działa, dziękuję. Do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.