drdawid
2.05.2012, 15:04:23
Po wysłaniu na serwer pliku .jpg zamienia się on w .jpeg. Czy jest możliwość żeby plik obrazek.jpg został przesłany na serwer z rozszerzeniem .jpg a nie .jpeg?
Normalnie nie musiałbym zmieniać tego rozszerzenia ale zaszła taka konieczność, ponieważ przy wysyłaniu pliku obrazek.jpg zostaje wysłany jako $nowa_nazwa.$typ gdzie $nowa_nazwa to losowo wygenerowana liczba jako nowa nazwa, a $typ to 3 ostatnie znaki zmiennej $rozszerzenie. Gdyby nazwa pliku miała by wyglądać tak: $liczba.$rozszerzenie to było by to: 123456.image/jpeg. I musiałem wydobyć 3 ostatnie znaki zmiennej $rozszerzenie, tyle że w formacie jpeg formatem będzie .peg. Mam nadzieję, że zrozumieliście co napisałem.
lobopol
2.05.2012, 15:59:40
Do rozpoznania rozszerzenia możesz użyć
pathinfo (pamiętaj, że to wyciągnie tylko rozszerzenie pliku z nazwy więc aby rozpoznać czy to jest obrazek trzeba użyć np.
getimagesize)
Fifi209
2.05.2012, 16:02:48
Przecież to jedno i to samo, nie ważne jak zapiszesz, będzie dobrze.
drdawid
5.05.2012, 09:55:36
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak zrobić coś takiego, że gdy zmienna jest równa danej wartości to wartość się zmienia? Chodzi o coś takiego:
$a = $_FILES['plik']['type'];
i jeżeli $a = image/jpg to zmienna $a ma zostać zamieniona na inną wartość, np. image/png.
greycoffey
5.05.2012, 09:56:48
Nie kieruj się typep MIME, użytkownik go może zmienić. Kieruj się rozszerzeniem pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.