Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][MySQL][PHP][HTML] Tworzenie strony internetowej.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deotho
Witajcie,
z góry przepraszam jeśli napisałem w złym dziale, ale chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy.

1. Chciałbym stworzyć stronę w HTML oraz PHP - do tego oczywiście CSS i MYSQL no i tutaj pojawia si moje pytanie. Jak najszybciej mogę wykonać konfigurację nazwy dla mojej strony? Chodzi mi o ustawienia w panelu administratora np.

PA -> Ustawienia -> Nazwa strony -> Forum PHP.pl ( wyświetla nazwę w przeglądarkach ).

2. Czy lepiej jest stworzyć wszystko w opraciu o PHP czy może inaczej? Znam HTML i CSS bardzo dobrze więc problemu z tym nie mam.

3. Lepiej jest stworzyć podstawową stronę w jednym pliku PHP czy w kilku? np.

header.php - od znacznika <html> do <body>
foother.php - zamknięte </body> i </html>

i includować te dwa pliki czy może inne, lepsze sposoby?
prowseed
1. Zainteresuj sie systemem szablonow, np zobacz jak wyglada smarty.
2. To zalezy od Twoich umiejetnosci, potrzeb i portfela, moze byc php
3. Znow zalezy to od zapotrzebowania, nie ma co kombinowac przy malutkich aplikacjach, ale jak masz zamiar postawic cos wiekszego, to wazny jest porzadek i jasne oddzielenie prezentacji od mechaniki, zeby sobie zbytnio zycia nie utrudniac i tu znow- zobacz czym jest smarty na przyklad ; )
Deotho
Cytat
1. Zainteresuj sie systemem szablonow, np zobacz jak wyglada smarty.

Mógłbyś powiedzieć mi o tym coś więcej?

Cytat
3. Znow zalezy to od zapotrzebowania, nie ma co kombinowac przy malutkich aplikacjach, ale jak masz zamiar postawic cos wiekszego, to wazny jest porzadek i jasne oddzielenie prezentacji od mechaniki, zeby sobie zbytnio zycia nie utrudniac i tu znow- zobacz czym jest smarty na przyklad ; )

Nic wielkiego. Strona z możliwością rejestracji, logowania, edycji profilu, wyświetlania profili i komentarze do każdego profilu.
Prosta strona na zaliczenie. wink.gif
Makciek
Na temat smartów jest naprawdę dużo w internecie, czy tak trudno wpisać w Google "smarty"?
Jeśli tak to zrobię to za ciebie: http://lmgtfy.com/?q=smarty smile.gif
Have fun
Deotho
Forum jest od pytań więc je zadaje, a jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie to po prostu nie pisz. Nie lubie takich ludzi, a w google szukałem i znalażłem to co chciałem, ale nadal mam pytania więc czekam na odpowiedź. smile.gif
Korab
Wyszukiwarki są od wyszukiwania odpowiedzi na pytania, więc Makciek podrzucił Ci linka. Poszukaj sobie, bo Smarty jest bardzo popularne i powstało wiele tutoriali na jego temat, np. ten: http://www.egrafik.pl/porady/smarty-templates-for-beginners/.
Jeżeli robisz taki prosty projekt, wygodnie będzie trzymać treści w oddzielnych plikach (np. footer.php, header.php).
Jakie jeszcze masz pytania? Bo żadnych konkretnych nie znalazłem w Twojej wypowiedzi.
Deotho
Dzięki za Smarty.
No dobra, a teraz kolejne pytanie.

1. Lepiej jest użyć tego Smarty czy po prostu napisać cały kod w kilkunastu plików nie używając szablonów?
Jak to wpłynie na późniejszą edycję kodu gdy np chciałbym rozwijać portal z kimś kto wgl. mi nie pomagał?

2. Jak najszybciej mogę wykonać konfigurację nazwy dla mojej strony? Chodzi mi o ustawienia w panelu administratora np.

PA -> Ustawienia -> Nazwa strony -> Forum PHP.pl ( wyświetla nazwę w przeglądarkach ).

@temat do zamknięcia..
Makciek
1. Jeśli planujesz, że ktoś dołączy do projektu to użyj smartów, w ten sposób oddzielisz warstwę graficzną od 'mechaniczne' tongue.gif, dzięki czemu grafik kompletnie nie znający php będzie mógł zrobić ci szablon, a ty przy małym nakładzie pracy go wprowadzić. W przypadku mieszania php z html miałbyś dużo roboty przy zmianie wyglądu.

2. Nie ma co filozofować:
PA->Nowy tytuł->baza danych->odczyt tytułu =>gotowe smile.gif
wNogachSpisz
Cytat(Deotho @ 3.05.2012, 00:56:23 ) *
Znam HTML i CSS bardzo dobrze więc problemu z tym nie mam.

Ide o zakład że nie masz o HTML i CSS bladego pojęcia.
Jeśli jest inaczej, to zbudowanie czegoś na wzór http://www.yaml.de/ nie powinno stanowic dla Ciebie najmniejszego problemu. Prawda jest jednak inna, zblizenie sie umiejetnosciami do autorow tego frameworka jest absolutnie poza Twoim zasięgiem.

Co do "oczywiście MySQL", to dlaczego nie SQLite?

Co do PHP, to polecam CodeIgniter, prawdopogobnie najlepszy framework.
Jeśli go użyjesz, to zniknie Twój problem czy strona ma byc w jednym pliku czy w kilku,
framework wymusi użycie wzorca MVC.

Do projektowania bazy uzywam MySQL Workbench.

Do debugowania JavaScript korzystam z Opera Dragonfly, Firebug nie jest dużo gorszy.

No i oczywiście edytor tekstowy.
Ja korzystam z EmEditor, funkcje:
- regex replace (in files)
- outline (code block collapse)
- numer linii
- kolorowanie składni

to funkcje bez których nie da się obyć.
Deotho
Korzystam z Notepad++.
CodeIgniter? Brzmi dosyć ciekawie sprawdzę.

HTML i CSS znam tak jak pisałem, ale nie chcę typowej strony tylko tak jak pisałem do zaliczenia na informatykę. smile.gif
Skrypt rejestracji, logowania, strony głównej, profili każdego użytkownika.

Done.
Dzięki za odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.