Dopiero zaczynam uczyć się php i potrzebuje pomocy w zarysowaniu mniej więcej planu aby wykonać ustawianie rang. Będę mieć 6 typów użytkowników dla których chcę mieć różne uprawnienia.
Przy rejestracji mam stworzony formularz w którym używam radio buttonów :
Kod
<input type="radio" name="check" value="bialy" id="b" /> Twój kolor to biały <br />
<input type="radio" name="check" value="zielony" id="z"/> Twój kolor to zielony <br />
<input type="radio" name="check" value="fioletowy" id="f" />Twój kolor to fioletowy <br />
<input type="radio" name="check" value="czarny" id="c" />Twoj kolor to czarny <br />
<input type="radio" name="check" value="rozowy" id="r" />Twoj kolor to rozowy <br />
<input type="submit" name="ok" value="Rejestruj">
+ ostatnim typem będzie administrator.
Nie wiem jak za bardzo się za to zabrać bo jedyne materiały znalezione na internecie są o tworzeniu rangi dla administratora i reszta to zwykli użytkownicy.
Chcę zrobić tak by w zależności który kolor dana osoba wybierze dodawana zostawała liczba do pola ranga.
Nie wiem czy stworzyć 1 tabele users w której będą tylko login hasło i ranga ---> która będzie łączyła tą tabelkę z innymi czyli tabelami kolorów.
Czy od razu przy rejestracji użytkownicy będą dodawani do rożnych tabel? jeśli tak to w którym miejscu w kodzie to ustawić?
Na wielu forach doradzają by stworzyć dodatkową tabelę z uprawnieniami - czy to jest konieczne? Czy tak jest proście? Co w tej tabeli powinno być - nazwa rangi i id_rangi?
Czy mam to 6 razy w rejestracji dodać?:
Kod
$query = "INSERT INTO `users` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji`, 'ranga') VALUES ('$nick', '$pass', '$data', 1)";
i przypisywać liczby dla każdego?
jeśli tak to możecie mi pomóc jak połączyć to z formularzem? Czy trzeba użyć Javascript? JQuery?
gdy robię tak to nie dodaje do bazy danych:
Kod
if($row['check']== 'b'){
$query = "INSERT INTO `biali` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji`, 'ranga') VALUES ('$nick', '$pass', '$data', 1)";
if(mysql_query($query)) echo 'Zostałes poprawnie zarejestrowany! Możesz się teraz <a href="login.php">zalogować</a>';
}
$query = "INSERT INTO `biali` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji`, 'ranga') VALUES ('$nick', '$pass', '$data', 1)";
if(mysql_query($query)) echo 'Zostałes poprawnie zarejestrowany! Możesz się teraz <a href="login.php">zalogować</a>';
}
próbuję jeszcze tak ale też coś źle w kodzie pewnie robię:
Kod
if($radio == 'bialy'){
$b = 'checked="checked"';
$query = "INSERT INTO `users` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji`, 'ranga') VALUES ('$nick', '$pass', '$data', 5)";
}
else echo 'nie działa';
$b = 'checked="checked"';
$query = "INSERT INTO `users` (`nick` , `pass`, `data_rejestracji`, 'ranga') VALUES ('$nick', '$pass', '$data', 5)";
}
else echo 'nie działa';
i wyświetla mi, że nie działa, jak zmienie w nawiasie
Kod
if($_POST['check'] == 'bialy')
też nie działaI taka jedna rzecz mnie nurtuje, jeśli już będzie działał ten system rejestracji to:
-czy na każdej stronie będzie trzeba robić :
Kod
if($ranga == 4) { kod }
i tam dodawać dostępne opcje?, czyli przydałoby się zrobić szablon dla użytkownika który ma najmniej opcji, potem dodawać sprawdzanie rangi i wyświetlanie opcji?
Proszę o pomoc. Bo stanęłam w miejscu i nie wiem jak połączyć formularz z rejestracją do tabel:) a chcę rozwijać stronę dalej