Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z operacjami na plikach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Majkelo23
  1. $plik = $path_root.'chatbox_front.php';
  2. $plik_zamiana = 'chatbox_front/zamiana1.txt';
  3. $plik_zamiana_na = 'chatbox_front/zamiana_na1.txt';
  4. $uchwyt = fopen($plik, 'r');
  5. if ($uchwyt) {
  6. while (($data = fgets($uchwyt, 4096)) !== false) {
  7. $tresc = file_get_contents("$plik");
  8. $zamiana = file_get_contents("$plik_zamiana");
  9. $zamien = str_replace($zamiana, $plik_zamiana_na, $tresc);
  10. fputs($uchwyt, $zamien);
  11. }
  12. fclose($uchwyt);
  13. }

Dlaczego to nie chce działać? Błędu żadnego, wszystko niby pozytywnie, zmian w pliku nie widać.
grzeee
skorzystaj z file_put_contents zamiast str_replace
Majkelo23
Ale ja chcę zamienić część kodu, zawartego w danym pliku, a nie nadmienić całą treść :/
grzeee
To z tego co widze to pobierasz każdą linie osobno fgets, a chcesz przy każdej lini zamienić cały plik file_get_contents.
Majkelo23
Problem w tym, ze po pozbyciu się petli while, nadal nic się nie zamienia w pliku ;/
grzeee
Może dlatego że masz go otworzyłeś do odczytu
Majkelo23
OK, teraz podmienia. Jednak problem pojawił się taki, że nie chce mi podmieniać treści. W plikach .txt mam zapisany kod .php, który skrypt ma znaleźć i zamienić go na inny kod, który zapisany jest w drugim pliku .txt. Jednak to wypluwa tylko błedy, typu:

Cytat
file_get_contents(if (isset($HTTP_GET_VARS['sid']) && !preg_match('/^[A-Za-z0-9]*$/', $HTTP_GET_VARS['sid']))) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in [**] on line 39

Dałoby się to jakoś inaczej otworzyć, aby podmieniało te fragmenty?
Qbexus
Przypisałeś do zmiennej
  1. $plik_zamiana_na
ścieżkę jakiegos pliku a potem ani go nie otwiersza ani nie pobierasz tylko ustawiasz jako treść podmiany?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.