Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesje - przesyłanie danych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miras
Witam, mam taki mały problem a mianowicie: mam sobie plik dane.php który za pomocą formularza przesyła dane do pliku x.php a w pliku x.php jest jakieś 5 If($_GET['zmienna']=="podstrona1") { skrypt potrzebujący tych danych z formularza } i takich ifow jest 5. I nie mogę tego przesyłać za pomocą formularza czy nawet ukrytych pól formularza, nie będę tłumaczył dlaczego - problem jest w tym, że logowanie w tym moim projekcie też oczywiście jest wykonane za pomocą sesji i ja chciałbym, żeby ta nowa sesja działała tylko w pliku x.php, że na początku daję session_start(); na końcu session_destroy(); czy coś w tym stylu, żeby po opuszczeniu tego pliku x.php ta sesja się zakończyła a gdy wejdę jeszcze raz do pliku x.php to, żeby sesja się jeszcze raz utworzyła, a we wszystkich tych 'ifach', żebym mógł pobierać dane zapisane w tej sesji..

Trochę zamotałem, ale może zrozumiecie..

Dzięki z góry!!
greycoffey
session_destroy
Poczytaj co ta funkcja robi, zanim ją użyjesz.
miras
No dobrze, napisałem 'coś w tym stylu' jakieś czyszczenie zmiennych czy coś, ja chcę tylko dowiedzieć się jak to najlepiej rozwiązać..
greycoffey
Cytat(miras @ 5.05.2012, 11:28:34 ) *
No dobrze, napisałem 'coś w tym stylu' jakieś czyszczenie zmiennych czy coś, ja chcę tylko dowiedzieć się jak to najlepiej rozwiązać..

To skąd my mamy wiedzieć, co ty tam wyczyniasz 'w tym stylu'. Zapodaj kod. Napisz też dokładnie co chesz osiągnąć, bo podejrzewam, że nikt nie rozumie.
miras
No to macie przykład

1. <a href="index.php?akcja=akcja1">Akcja1</a>
  2. <a href="index.php?akcja=akcja2">Akcja2</a>
  3. <a href="index.php?akcja=akcja3">Akcja3</a>
  4. <a href="index.php?akcja=akcja4">Akcja4</a>
  5.  
  6. <?php
  7. $akcja=$_GET['akcja'];
  8. $zmienna1=$_POST['zmienna1'];
  9.  
  10.  
  11.  
  12. If ($akcja=="akcja1") {
  13.  
  14. Tutaj potrzebuję wartości zmiennej $zmienna1
  15.  
  16. }
  17. elseif ($akcja=="akcja2") {
  18.  
  19. Tutaj też potrzebuję wartości zmiennej $zmienna1
  20.  
  21.  
  22. }
  23. elseif ($akcja=="akcja3") {
  24.  
  25. Tutaj też potrzebuję wartości zmiennej $zmienna1
  26.  
  27.  
  28. }
  29. elseif ($akcja=="akcja4") {
  30.  
  31. Tutaj też potrzebuję wartości zmiennej $zmienna1
  32.  
  33.  
  34. }
  35. ?>

I $zmienna1 będzie miała jakąś wartość tylko przy pierwszym wejściu na tą stronę, a jeżeli kliknę np. Akcja1 to w tym
  1. If ($akcja=="akcja1") { tutaj potrzebuję wartości $zmienna1 }
już $zmienna1 będzie pusta..

Rozumiecie już ?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.