Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nakładka wczytująca wskazane komórki nakierowanie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
rossecki
Witam.
Mam nadzieję że dobrze trafiłem i nie zostanę skrytykowany przez o wiele bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum smile.gif
Ostatnio pracuję nad pewnym projektem internetowym który pokazuje pewną mapę z poszczególnymi komórkami, a każda komórka ma jakieś tam swoje wartości.
Wszystkie problemy z tym związane już sobie rozwiązałem ale powstał problem, załadowanie tablicy dla każdego użytkownika przy mapie 100x100 albo 100x1000 spowoduje kompletne zamulenie serwera...
Dlatego wpadłem na pomysł aby stworzyć nakładkę która nie będzie ładować całej mapy.. tylko np załaduje 5x5, 3x3, 7,7 w zależności od tego co wybierze użytkownik a po przesunięciu w górę załaduje np kolejne 20 komórek...

Myślałem żeby zrobić coś takiego jak w mapach googla.. ogólny szkic projektu jest.. ale nie jestem pewien z jakich bibliotek skorzystać, jakiej technologii użyć i co z tym zrobić...
Może ktoś coś takiego robił, widział jakiś wątek poświęcony podobnemu tematowi... ja nawet nie wiem co mam szukać..
Bardzo was proszę o malutkie nakierowanie. smile.gif!
ShadowD
Poszukaj na forum "papy do gier" "pixelarty" itd. Byłe tego pełno, poza tym to js/ajax czyli zastosowanie jquery, badasz gdzie ktoś patrzy i na tej podstawie pobierasz pola + ew. pola leżące obok, ale nie widoczne by uniknąć doładowywania, jak się przesuwa to znów sprawdzasz i pobierasz.
rossecki
Bardzo dziękuję na nakierowanie smile.gif
Teraz mogę powoli przystąpic do pracy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.