Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] WAlidacja dormularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukaszk
Witam, mam takie coś na stronie że z podanego tytułu galerii przez użytkownika tworzy się również katalog a następnie w nim dodawane będą zdjęcia.
Oczywiście nie mogą tam być spacje i znaki typu !@#$%^&*()_+{}":?><,./;'''][ itd

Czy jest funkcja która sprawdza wszystkie znaki i przepuszcza tylko coś z podanego zakresu a-z A-Z 1-9 (włącznie z Polskimi znakami) a jeśli znajdzie znak ,.,":}[[}}(*&^% to zwraca błąd

Nie będę zmuszał użytkownika aby podawał TtytulGalerii (bez spaci i Polskich znaków) to zrobię poprzez poniższy kod mogę dodać te znaki których nie chcę ale jeśli coś pominę a użytkownik to doda kod nie zadziała
  1. $katalog = strtolower($katalog);
  2. $katalog = str_replace("ż","z",$katalog);
  3. $katalog = str_replace(" ","",$katalog);
  4. .
  5. .
  6. .
  7. .
  8. .
  9.  
Evinek
Wyrażenia regularne.
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_...%84_regularnych

Ja tego nie ogarniam więc dokładnie nie pomogę.
lukaszk
Mam coś takiego i działa dla cyfr i liter ale jak to przerobić aby przepuszczało również Polskie znaki?

1. if(preg_match('/[^0-9A-Za-z]$/D',$katalog))
  2. {
  3. echo '<p>Dobrze</p>';
  4. }
  5. else
  6. {
  7.  
  8. echo '<p>Zle</p>';
  9. }
greycoffey
To nie ma prawa działać. Poczytaj jakie wartości zwraca preg_match. Poczytaj o wyrażeniach regularnych, to wyrażenie poprawnie zaimplementowane przyjmie $%#$%#abc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.