Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Intro na stronę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefiuu
Witam. Zwracam się z pytaniem głównie do grafików oraz osób 'obcykanych' z grafiką i animacjami.

Mam do wykonania projekt strony o tematyce piłkarskiej. Ogólny wygląd strony i założenia wszelakie już mam ale chciałbym dodać do strony 'to coś'. Widziałem na stronie klubu piłkarskiego (cała wykonana we flashu) fajne intro, ludek sobie podbija piłkę, a jak się strona załaduje to kopnął piłkę na środek boiska i po odbiciu pojawiło się na murawie logo klubu. Fajnie to wyglądało, myślałem o podobnym czymś na swoją stronę. Różnica jest taka że moja strona nie jest i nie może być wykonana we flashu, może mieć jedynie wstawki w tej technologii.

Moje pytanie brzmi, czy można zrobić podobny bajer w jakiejś innej technologii/języku? Bo widziałem że w jQuery to można czasem też napisać 'cuda na kiju' ale nie wiem jakby to ugryźć od strony tej biblioteki (bo parę skryptów też w niej napisałem). Czy może coś innego ? Googlowałem w poszukiwaniu gotowych intro we flashu o tematyce piłkarskiej ale coś nie mogę nic sensownego wynaleźć. Najlepiej by było coś takiego samemu skrobnąć lecz problem w tym, że zawsze pisałem w PHP, JS, jQuery i podobnych, z flashem nie miałem raczej styczności.

Bardzo mile widziane by były jakieś tutoriale, linki, poradniki jak coś takiego zrobić od podstaw. A może macie inne, ciekawsze pomysły jak to rozwiązać ? Z góry dzięki za wszelakie pomysły i podpowiedzi, pozdrawiam wink.gif
Szymciosek
Możesz zaprezentować co chciałbyś osiągnąć ?
prowseed
To był mój dawny number one, dawno nie zaglądałem, widzę, że zmienili trochę target, kiedyś na forum było pełno flash'owych tutoriali: http://www.kirupa.com/
Tutaj ciekawa lista: http://www.smashingmagazine.com/2008/01/17...orials-best-of/
I na zakończenie masa wartościowych treści: http://active.tutsplus.com/

Są to jednak wszystko podstawy podstaw i jeśli nigdy nie pracowałeś we flash'u ( nawet w jakimkolwiek innym programie, gdzie masz oś czasu ), to raczej nic nie zrobisz : ) To znaczy nie życzę Ci źle, po prostu realnie patrzę na sprawę- flash jako całość jest trudny, przynajmniej na początku i by zrobić swoją pierwszą ładną, czystą i płynną animację trzeba mieć już trochę wprawy i doświadczenia. Poza tym oprócz flash'a samego w sobie musisz mieć dobrze opanowanego photoshop'a (bo rysowanie z poziomu aplikacji to męka), albo najlepiej jakiś program do grafiki trójwymiarowej. Jak chcesz wprowadzać interakcje, to niezbedny bedzie actionscript.

Masz jeszcze html5 canvas, ale cudów nie oczekuj.

Całkiem fajnie rozwija się Unity3D, ale niestety w Polsce cicho, mało kto widział, mało kto wie ( wymaga instalowania dodatkowych plug-inow w przegladarce ) : )

lukesh
Teoretycznie można coś takiego zrobić w JS, ale w praktyce to się nie uda. Musiałbyś naprawdę bardzo dużo pracy włożyć w to, żeby skoordynować odpowiednio ruch, a potem i tak okazałoby się, że to nie będzie działać, ponieważ JS standardowo nie obsługuje multiwątkowości i przeglądarka szybko by się zacięła.

Może pomyśl o czymś innym? Np. spadające z góry piłki, które się odbijają i potem przestają spadać, jak strona się załaduje. To już o wiele łatwiej zrobić.
Mefiuu
prowseed dzięki za linki, obejrzęsmile.gif W zasadzie to bawiłem się w macromedia flash parę razy ale nic konstruktywnego z tego nie wyszło...

lukesh, dzięki za pomysł, pewnie zrobię coś na wzór tych spadających piłek. Tylko nie wiem, pewnie użyć do tego jQuery ? Czy może lepiej pobawić się i pomęczyć we flashu ?

Ogólnie dzięki za pomysły, pozdrawiam smile.gif
Twist
A moze after efects?

Sam nie uzywalem, ale widzialem ciekawe intra zrobione w tym sofcie oraz w sieci krazy sporo gotowych tutoriali.
prowseed
Cytat(Twist @ 11.05.2012, 15:05:08 ) *
A moze after efects?

Sam nie uzywalem, ale widzialem ciekawe intra zrobione w tym sofcie oraz w sieci krazy sporo gotowych tutoriali.

Intro ważące 20 MB nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Nawet zapis do flv w rozdzielczości 720x480 z dobrą jakością mający długość 10 sekund ważyłby o wiele za dużo.
Pomijam już fakt, że intra same w sobie też potrafią być czasem denerwujące.
Jeśli chcesz zrobić coś ładnego, to flash.
Jeśli ma być proste i estetyczne ( co również może być miłe dla oka), to javascript + canvas.
lukesh
Cytat(Mefiuu @ 11.05.2012, 15:01:49 ) *
lukesh, dzięki za pomysł, pewnie zrobię coś na wzór tych spadających piłek. Tylko nie wiem, pewnie użyć do tego jQuery ? Czy może lepiej pobawić się i pomęczyć we flashu ?

Ja bym użył jQuery i funkcji .animate. Tworzysz za pomocą jQuery obrazki, które są zaraz potem animowane, tzn. przesuwane z góry w dół, potem lekko do góry, znów w dół i znikają... Możesz do tego użyć pozycjonowanie w CSS i odpowiednio ustawiać top/bottom.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.