Znam tylko SplClassLoader który ma być kiedyś natywnie dostepny w PHP, ale teraz można go użyć jako klasy https://gist.github.com/1224848
Jednak chodzi mi o mało przyjazne użycie... Teraz muszę stworzyć plik który będzie zawierał:
$classLoader = new SplClassLoader('Doctrine\Common', '/path/to/doctrine'); $classLoader->register();
A czy jest może coś co pozwoli na zapisanie jakiegoś pliku konfiguracyjnego, jako tablicy, gdzie będzie klucz jako nazwa klasy z ns i wartość jako ścieżka? Chodzi mi o maksymalne uproszczenie, bo z tym przykładem musiałbym tworzyć klik dla kilku loaderów klasw ten sposób:
$classLoader = new SplClassLoader('Zend\Common', '/path/to/zend'); $classLoader->register(); $classLoader = new SplClassLoader('Doctrine\Common', '/path/to/doctrine'); $classLoader->register(); $classLoader = new SplClassLoader('Inne\Common', '/path/to/inne'); $classLoader->register();
Co może stwarzać problem przy edycji... a mogłoby być tak
'Zend\Common'=>'/path/to/zend', 'Doctrine\Common'=>'/path/to/doctrine', 'Inne\Common'=>'/path/to/inne' );
Czy coś takiego istnieje? Wiem że mógłbym napisać samemu, ale po co wywarzać ewentualne otwarte drzwi 10 razy.