pracuję na wersji 2010. Tworząc bazę danych potrzebuję zbudować relację pomiędzy dwoma tabelami (nazwijmy je A i

klucz podstawowy tabeli A (ID_A) jest tożsamy z kluczem podstawowym tabeli B (czyli po prostu 1:1)
Prócz tego tabela B potrzebuje pobrać sobie z tabeli A dwa atrybuty do następnych komórek i chciałem tutaj zrobić ładną kaskadową aktualizację.
Nawet mi to wyszło, problem w tym, że niestety nie u siebie na komputerze, a po tym jak przeniosłem na niego bazę danych wszystko się posypało i na nowo wyjść nie ma zamiaru (oba kompy z wersją Accessa 2010).
robiąc to wszystko od nowa zaczęły się problemy...
Przy próbie utworzenia takiej relacji wyskakuje komunikat (ekran wszystkich relacji i przeciągnięcie ID_A na ID_B, dodanie tych dwóch pól po obu stronach i wymuszenie i kaskadowa aktualizacja): "Nie znaleziono unikatowego indeksu dla wskazywanego pola tablicy podstawowej".
Wiem, że taką relację można uzyskać również, gdy do jednej komórki tabeli B wczytuje się kilka atrybutów z tabeli A na raz, ale nie na tym mi zależy. Potrzebuję, by każdy z atrybutów pojawiał się w swojej komórce.
Natomiast gdy próbuję stworzyć taką relację "od tyłu", czyli - najpierw łączę kreatorem odnośników z perspektywy projektu tabeli te dwa atrybuty tabeli B ze swoimi odpowiednikami z tabeli A, a na koniec wiąże identyfikatory relacją 1:1 to nie działa aktualizacja, a sama relacja rozbija się tak jakby na 4 tabele (tabela A - tabela B; tabela A 1 - tabela B; tabela A 2 - tabela B ).
Z góry dziękuję za każdą pomoc