Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]warunek if z dwoma różnymi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosi11
Witam mam pętle wyświetlającą komentarze. komentarze znajdują się w jednej tabeli a posty w drugiej. Każdy komentarz ma przypisany identyfikator (nie id) równy id posta którego dotyczy. Nie wiem jak sformułować warunek, żeby wyglądało to tak: jeśli identyfikator komentarza = id posta wtedy niech wyświetla komentarze jeśli nie są równe niech nie wyświetla.

1. <?php
  2. include("connect.php");
  3. $query = "(SELECT po.id, po.autor, po.data, po.avatar, po.text, po.strona, po.identyfikator, pr.id FROM komentarze AS po, posty AS pr WHERE po.strona='r') ORDER BY po.data DESC";
  4. $result = mysql_query ($query);
  5.  
  6. while ($row = mysql_fetch_array($result))
  7.  
  8. if (...)
  9.  
  10. {$bodies .= '
  11. <li class="box_comments">
  12. <div class="avatar"></div>
  13. <div class="com_cont">
  14. <div class="autor">'.$row[1].'</div>
  15. <div class="text">'.$row[4].'</div>
  16. </div>
  17. </li>';
  18. }
  19. else
  20. {}
  21. echo '<ul class="comments_list">'.$bodies.'</ul>';
  22.  
  23. ?>

Pozdrawiam
kosi11
Już sobie poradziłem z tym wyświetlaniem, ale jest jeden problem, każdy komentarz powtarza mi się aż jedenaście razy. Co jest nie tak z pętlą?
irmidjusz
Cytat(kosi11 @ 24.05.2012, 14:29:57 ) *
Już sobie poradziłem z tym wyświetlaniem, ale jest jeden problem, każdy komentarz powtarza mi się aż jedenaście razy. Co jest nie tak z pętlą?

Z pętlą wszystko dobrze. Problem leży w zapytaniu, które zwraca dane z dwóch tabel:
Cytat
FROM komentarze AS po, posty AS pr
- to jest cross join, czyli iloczyn kartezjański wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.