Postaram się wytłumaczyć o co mi chodzi, ale nie będzie to łatwe
Mam na stronie www umieszczony player (działa to jako plugin w przeglądarce), który wczytuje do przeglądarki plik z grą multiplayer:
unityObject.embedUnity("unityPlayer", "game.unity3d", 960, 600, params);
Gdzie game.unity3d to nazwa pliku z grą umieszczonego na serwerze.
Gdy zmieniam coś w tej grze, to chciałbym mieć wówczas pewność, że przeglądarka nie wczyta tego pliku gry z pamięci podręcznej, tylko pobierze aktualny plik z serwera. Dlatego przy każdej zmianie tego pliku doklejam do adresu np. aktualną datę i czas:
game.unity3d?20120603161921
No z samym plikiem gry sprawa byłaby więc załatwiona, ale jest jeszcze kwestia wczytania strony (to znaczy pliku index.php). Chciałbym mieć pewność, że ten plik index.php będzie wczytywany z serwera (bo gdy nie będzie wczytany z serwera tylko stara jego wersja z pamięci podręcznej, to nie będzie również zmiany w aktualnej dacie i czasie, a więc wczyta się stary plik z grą). Mógłbym oczywiście dać dla strony:
<META HTTP-EQUIV="Pragma" CONTENT="no-cache">
i wówczas rzeczywiście index.php byłby za każdym razem pobierany z serwera, ale wówczas równocześnie za każdym razem player wczytywałby ten plik z grą, a on waży 2 MB, więc nie chciałbym, żeby przy każdym wejściu gracz musiał czekać aż te 2 MB się ściągną.
Więc to trochę taka kwadratura koła (albo to ja czegoś nie rozumiem).
Czy jest więc możliwość, żeby przeglądarka za każdym razem pobierała stronę www z serwera, ale plik z grą tylko wówczas gdy go zaktualizuję (to znaczy zmieni się aktualna data i czas a w adresie)?