Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [git] Projekt nadrzędny i podrzędny
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
wnovak
Witam, generalnie nie korzystam z systemów kontroli wersji, ale teraz pojawiło mi się zastosowanie w którym by się to przydało. Nie mogę znaleźć w internecie bo w sumie nie wiem jak to się nazywa.

Chodzi mi o coś takiego, że ma jeden główny projekt który rozwijam, ale mam teraz potrzebę stworzenia projektów będących jego 'dziećmi' w których będą pewne modyfikacje, jakieś dodatkowe specyficzne moduły itd. Jeśli wprowadzę jakieś poprawki w główny projekt chciałbym móc je zaciągnąć do projektów 'dzieci', w projektach 'dzieciach' będę również kontrolował zmiany za pomocą GITa jednak nie chciałbym żeby ich zmiany przedostawały się do głównego projektu. Może mi ktoś powiedzieć jak to rozwiązać?
Crozin
Jest kilka wariantów, jednak najsensowniejszym będzie utworzenie indywidualnego repozytorium dla każdego z "dzieci" i dołączanie do niego (git submodule) głównego projektu.
cadavre
Brzmi zupełnie jak istnienie głównej gałęzi 'master' oraz kilku innych branch'y, które bedą zawierały Twoje projekty dzieci. To chyba główne założenie git'a. smile.gif

Nową gałąź tworzysz poprzez git branch nazwadziecka master.
Przełączasz na poprzez git checkout nazwadziecka.
Dzieci łączysz z masterem będąc w nazwadziecka poprzez git merge master.
Jeśli potem coś z dziecka chcesz zaimplementować w masterze bez pełnego łączenia gałęzi - używasz git cherry-pick. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.