Witam,
Na wstepie sorry jesli dodalem to do niewlasciwego dzialu ale zastanawialem sie czy to ma byc w ajax, js czy php.
Problem dotyczy polaczenia danych. Tzn mam juz gotowy model w js z menu wysuwanym, ktore jest oparty na modelu objektowym js.
Uzywalem juz w przeszlosci prostego rozwiazania z jq .ajax() z .post() do drag drop i bez problemu stworzylem w osobnym pliku
akcje z php, ktore pozniej byly zainicjowane w jq d&d.
Aktualnie mam problem gdyz nie mam zbyt duzego doswiadczena w modelu MVC dla js.Owszem znam obiektowosc na poziomie wykorzystania funkcji ale
nie pisalem nigdy pod standardowy model.
w gotowym rozwiazaniu posiadam nastepujacy przyklad (js):
var demo_streets = [
{ id: 0, name: "ulica 1", elements: {left: [], right:[]}, length: 10},
{ id: 1, name: "ulica 2",}
];

this.streets_model = new SpreeAdmin.Models.StreetList(demo_streets);

wyjscie:
<% streets.each(function(street) {
%>
var str = $('div#myp').html()
<option value="<%= street.get('id') %>" <% print (currentStreet.id == street.get('id') ? 'selected' : '') %> ><%= street.get('name') %></option>
<%
}); %>

Na suchym fronend'e dane inicjowane w smigaja ok. Ja musze podpiac dane z funkcji php. W zasadzie mam czysty php na wyjsciu z jakiejs funkcji.
Zastanawiam sie tylko na stworzeniem rozwiazania aby uzyc dane z funkcji do powyzszego wyjscia czyli dla var demo_streets.
1. probowalem bardzo niepoprawnego rozwiazania wywolania danych z php do jakiegos diva i pozniej wczytanie wartosci do js i ukrycie diva (wiem, ze jest to totalnie nieodpowiednie)
2. powinienem chyba jednak stworzyc wlasciwosci dla ajax , zaktualizowac model dla json format i jakos pociagnac dane ?
Moze ktos spotkal sie z podobnymi przypadkami bo ja nie mam za bardzo doswiadczenia w takim modelu. Wiem, ze z tych danych nie jest zbyt latwo doczytac sie ca;ego sensu ale moze ktos poradzi jaka sciezke wybrac, moze jest cos o czym nie wiem i to moze pomoc, co poczytac, gdzie sprawdzic, jaka droge wybrac.