Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]dostęp do pliku jedynie dla admina/blokada innych IP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wpaski
Jest przykładowo adres:
localhost/MOJASTRONA/login
i chcę, żebym to tylko ja mógł wejść na ten adres, z czego login to kontroler login.php i znajduje sie on w folderze z innymi kontrolerami, więc pomysł z :
Kod
Order allow,deny
Allow from MOJE IP

ErrorDocument 403 /ściezka/dobledu403

zablokuje też dostęp do innych plików, ogólnie nie wiem jak ukryć adres z logowaniem do panelu administracyjnego, by nie był on dostępny z zewnątrz, czyli, żeby ktoś kto wpisze localhost/MOJASTRONA/login otrzymal error, po za mną.
Rysh
Może tak?
  1. if($_SERVER['REMOTE_ADDR'] == '127.0.0.1') {
  2. //tylko dla danego IP
  3. }
wpaski
hm, no w sumie działa, zastanawiam się tylko czy to wystarczy, z drugiej strony ma takie rozwiązanie wady bo jeżeli nie będę na swojej sieci (swoim IP) no to nie będę mógł wejść do panelu admina, są jakieś inne rozwiązania na taki problem? jak jeszcze bardziej zabezpieczyć ten link/panel?
!*!
To się zdecyduj czy panel ma być widoczny tylko dla wybranego IP, czy chcesz z niego wchodzić będąc u kogoś innego. Takie rozwiązania są z reguły bez sensu, szczególnie jeśli ktoś nie ma stałego IP, albo ma takie same IP jak połowa osób z sieci osiedlowej.
wpaski
chcę do niego wchodzić będąc u kogoś innego, okej, to w takim razie jakie inne rozwiązanie? mam takie same IP jak wszyscy w mojej sieci. Nie wiem, co proponujesz?
!*!
Zrób proste logowanie. To wystarczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.