Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z niektórymi skryptami na serwerze VPS
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
whose
Witam serdecznie,

mam problem dotyczący serwera VPS. Sytuacja wygląda tak:

plik index.php przesłany na konto hostingowe, wykonuje się poprawnie w całości, natomiast ten sam plik przesłany na serwer VPS nie wykonuje takich rzeczy jak:
-pobieranie poprzez system('wget...')
-nie tworzy plików tekstowych (fopen...)
(na stronie, po wywołaniu pliku pojawia się to co powinno)

Jeśli chodzi o uprawnienia, to są nadane standardowo na 644, ale ustawienie ich nawet i na 777 nic nie daje. Na VPS zainstalowany jest system operacyjny Linux Debian. Szukałem pomocy, jednakże nie do końca wiem jak zdefiniować ten problem, z tego co udało mi się znaleźć, nic nie pomogło/nie związane było z tematem.

Będzie wdzięczny za wszelkie wskazówki czy też rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam,
whose.
emkej
Witam,

Sprawdz w konfigu php.ini, czy nie masz wyłaczonej funkcji system() i otwierania zdalnym plików przez fopen. O ile oczywiście otwierasz coś z innej strony.

Pozdrawiam
whose
Jeśli chodzi o otwieranie, to plik ma zostać utworzony i otwarty w tym samym folderze (używam "a+"...), więc wszystko powinno grać... A jeśli chodzi o komendy systemowe, to wiem że są nie wyłączone jako funkcja przez disable_functions, jednak czy są włączone - też nie wiem. Przejrzałem cały php.ini i nie znalazłem wpisu odpowiedzialnego, za kontrolowanie tych funkcji.

Edit:

Sprawdziłem log i każda z ww komend dostaje (Permission denied).

Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego ?

Nowy post ze względu na rozwiązanie problemu.

Problem tkwił w tym, że miejsce w którym znajdował się plik (folder) nie miał wystarczających uprawnień na zapis. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.