Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Fornularz a ograniczenie czasowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
busyboy
Witam Serdecznie

Mam pytanko – czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego (zapewne tak – ale jak) żeby podczas wypełniania formularza – było jakieś ograniczenie czasowe do tego wypełnienia ? – np. jakiś czas który byłby odliczany a po odliczenia czasu wyskakiwała by informacja że czas się skończył ?

Potrzebuje coś takiego do ankiety która była by ograniczona czasowo.

Pozdrawiam
BusyBoy
CuteOne
W PHP podczas generowania strony ustawiasz sesję z aktualnym czasem. Do skryptu JS wstawiasz ten czas i za pomocą jakiejś prostej funkcji obsługującej odliczanie(pełno tego na necie) wyświetlasz użytkownikowi ile czasu mu pozostało lub blokujesz wysyłanie formularza jeżeli czas został przekroczony. Po wysyłce formularza w skrypcie PHP porównujesz czas z sesji z aktualnym i jeżeli róznica będzie większa od 0 anulujesz zapis do bazy
Posio
na myśl przychodzi mi tylko użycie JavaScriptu (ale idzie to łatwo ominąć) oraz sesje.

Gdy wchodzi w form startujesz sesję z daną godziną, po kliknięciu wyślij pobierasz aktualną godzinę, porównujesz z godziną w sesji i jeśli się mieści to przepuszczasz, jeśli nie to wywalasz smile.gif

Proponuje użyć sesji + licznik JS. Sesji tak latwo nie oszuka a licznik dla wygody użytkownika smile.gif

@UP - Kolega mnie wyprzedził
busyboy
Dziekuje za szybka odpowiedz a moze jakis przyklad ? biggrin.gif
Posio
Chcesz gotowy kod? Nieeeee... http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje i poszukaj sobie jakiś licznik w JS. Zakładam ze znasz podstawy podstaw php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.