Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Współpraca - portal wymiany plików
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
wNogachSpisz
Witam

Szukam współpracownika (krwiożerczego kapitalisty), który świetnie zna się na marketingu internetowym, ale nie koniecznie (bądź wcale) na technologiach webowych. Chciałbym zrobić coś dużego na polskim (może i światowym) rynku wymiany plików/dysków internetowych (jak zwał tak zwał).

Ze swojej strony mam do zaoferowania system wymiany plików.
Pokrótce go omówię – system składa się z dwóch części:
1) menadżer – w zasadzie nic nadzwyczajnego, jest to odpowiednio przystosowany darmowy skrypt.
2) Cześć zajmująca się przechowywaniem plików – ten system jest złożony, jego stworzenie i przetestowanie zajęło mi blisko rok, pliki mogą być trzymane w najdziwniejszych miejscach - na kontach ftp, na serwisach uploadu zdjęć (np. imageshack), na twitterze, na kontach pocztowych, kontach hostingowych, forach dyskusyjnych itp.
Po co takie kombinacje? Po to aby można było za darmo przechowywać nieograniczone ilości danych. Podejście wydaje się szalone, początkowo miałem obawy czy będzie działać prawidłowo, jednak po kilku miesiącach testów okazuje się że system działa świetnie!
Skrypt do wglądu pod adresem www.moje-pliki.pl

W porównaniu do konkurencji mogę zapewnić lepszą technologię, niestety w dziedzinie marketingu popełniam błędy (zbyt dużo altruizmu) dlaczego szukam kogoś kto będzie potrafił stworzyć i wdrożyć model biznesowy który dobrze wpasuje się w realia rynkowe.

Szukam osoby gotowej zająć się wszystkim za wyjątkiem programowania i obsługi klientów. Gotowość partycypowania w kosztach początkowego funkcjonowania biznesu będzie mile widziana.

Odpowiedzi wyprzedzające:
- Tak, jestem skłonny podpisać umowę o współpracy.
- Mam firmę.
- Mam 25 lat.

Kontakt:
Gadu-gadu: 514465
Telefon: 798-168-530
e-mail: moje.pliki.pl@gmail.com
Jestem z trójmiasta jeśli robi to jakąś różnicę :-]

Jeśli masz zamiar zwracać mi głowę, albo nie masz ukończonych ~20 lat, albo z natury jesteś bierny, to zapraszam Cię serdecznie do nie kontaktowania się ze mną 

Załączam serdeczne pozdrowienia.
Mateusz Jarzewski.
xdev
Wymaga rejestracji... błąd już na początek. Komunikaty po polsku i po angielsku. Przyciski które nic nie robią... Trzeba by było najpierw to do porządku przetestować i dopracować.

To, że wymaga gears do uploadu - kolejny błąd. Taka witryna to musi być system którego każdy może używać.

>Po to aby można było za darmo przechowywać nieograniczone ilości danych.
Będziesz miał paru użytkowników to wszyscy cię poblokują i użytkownicy stracą pliki. Z resztą i tak im to z tych twitterów czy imageshacków prędzej czy później pousuwają.

Wiesz czego trzeba na polskim rynku? Dobrego VoD, dobrego CDN'u. To praktycznie ostatni dzwonek, za parę lat będzie tak jak w stanach (że płacisz 10 PLN miesięcznie i oglądasz filmy jakie chcesz albo słuchasz muzyki jakiej chcesz). Dzisiaj transfer 10TB kosztuje 8 złotych. Serwer dedykowany to 150PLN miesięcznie. Pomysł chybiony od samego początku.
wNogachSpisz
Cytat(xdev @ 19.06.2012, 23:34:32 ) *
Wymaga rejestracji... błąd już na początek. Komunikaty po polsku i po angielsku. Przyciski które nic nie robią... Trzeba by było najpierw to do porządku przetestować i dopracować.

Tu mnie masz smile.gif
Frontend w zasadzie w ogóle nie był testowany, jego stworznei zajęło mi jakieś 5 dni.
Jestem w trakcie pisania dla niego testów w Selenium, ale to jeszcze troche zajmie, conajmniej 2 razy tyle ile napisanie samego systemu! Urok testowana JS'a. Z drugiej strony po co testować coś, co w docelowym projekcie pewnie i tak nie zostanie użyte - marnowanie czasu którego mam za mało.

To, że wymaga gears do uploadu - kolejny błąd. Taka witryna to musi być system którego każdy może używać.

Nie wymaga gears, wystarczy flash, jeśli dasz mi serwer bez limitu max_file_upload, upload ruszy na HTML4.

Będziesz miał paru użytkowników to wszyscy cię poblokują i użytkownicy stracą pliki. Z resztą i tak im to z tych twitterów czy imageshacków prędzej czy później pousuwają.

Zgadza się, z imagehacka usuwają, dlatego z modułu umieszczania plików na tym serwisie zwyczajnie nie korzystam. Zresztą to jest tylko strategia na początek, kiedy biznes zacznie się kręcić będzie można pomyśleć o rozsądniejszym miejscu przechowywania plików. Ponadto system w zależności od ustawień tworzy kopię tego samego pliku na wielu serwerach, więc nawet jeśli z jednego miejsca plik zostanie usunięty, to będzie dostępny w innym, a system (w zależności od kolejnych ustawień) wykryje że jedna z kopii jest niedostępna i stworzy następną. Jak widzisz pomyślałem o wszystkim :-]
Aktualnie przechowuje ~10TB plików i każdy bajt jest osiągalny.

za parę lat będzie tak jak w stanach (że płacisz 10 PLN miesięcznie i oglądasz filmy jakie chcesz albo słuchasz muzyki jakiej chcesz). Dzisiaj transfer 10TB kosztuje 8 złotych. Serwer dedykowany to 150PLN miesięcznie. Pomysł chybiony od samego początku.

Gratuluję daru przepowiadania przyszłości, żałuję że sam nie odziedziczyłem profetycznych zdolności. .. Ale tak na poważnie - nikt nie wie co będzie za parę lat.

Wiesz czego trzeba na polskim rynku? Dobrego VoD, dobrego CDN'u.

Jeśli chodzi o VoD to problemem są prawa do emisji, audioteka to stronka gdzie sprzedawane są audiobooki, poczytaj sobie wywiady z gościem co to założył, ile środków poświęcił na negocjacje umów.

Jeśli chodzi o CDN to w takim kraju jak polska nie ma to najmniejszego sensu.
CDN jest dobry gdy masz stronę anglojęzyczną, lub np. w języku portugalskim czy hiszpańskim, ew. chińskim. Polska jest zbyt mała i zbyt kwadratowa na CDN'y :-]

// EDIT

Sorki, nie mogę już edytować postów.

Natąpiła mała zmiana, demo jest teraz dostępne pod adresem: http://dysk-internetowy.pl/
cenus
Ostrzegam przed użytkownikiem „mjarzewski” mateusz.jarzewski

Podając fałszywe dane oszukał nasza firmę na 1800zł, podejmując się zlecenia i nie kończąc go.
Na koniec był tak bezczelny, że ukradł a następnie wystawił na sprzedaż bez naszej zgody zamówiony projekt. http://www.biznesforum.pl/kopia-systemu-go...w-vt142895.html
!*!
To @wNogachSpisz i mateusz.jarzewski to ta sama osoba? ROTFL dnia. thumbsupsmileyanim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.