Jest ranek a mnie już brakuje świeżych pomysłów. Mam skrypt, którego zadaniem jest pokazywac płatności klientów za dany rok:
<? $city="55-010"; echo '<tr align="center" bgcolor="#555555"><td><b>Imi. i nazwisko</b></td> <td>stycze.</td> <td>luty</td> <td>marzec</td> <td>kwiecie.</td> <td>maj</td> <td>czerwiec</td></tr>'; $query2 = mysql_query("SELECT * FROM platnosci WHERE kid='$klient[id]' AND month LIKE '%$rok-%' ORDER BY month ASC"); $m=1; <------> $m++; <------>} else { <------> if($m < "10") { $mc="0$m"; } else { $mc=$m; } <------> echo '<td align="center"><a href="dodaj.php?kid=' .$klient[id]. '&from_form&month=' .$rok. '-' .$mc. '-10">Dodaj platnosc</a></td>'; } <------> $m++; <------>} <------>echo '</tr>'; } ?>
Działa on tak, że wybiera on wszystkie płatności klienta z dnego roku i przyporządkowuje je kolejnym miesiącom. Np. jeśli znajdzie 4 płatności, wskaże że klient ma opłacone od stycznia do kwietnia. Może się jednak zdażyć, że klient ma dwie usługi i w takim przypadku w tabeli platnosci pojawiaja sie dwa rekordy kazdego miesiaca. Problem jest taki, ze skrypt pokazuje, ze klient ma zaplacone do kwietnia gdy rzezcywiscie sa ta tylko platnosci ze stycznia i lutego, po dwie w kazdym miesiacu. W tabeli platnosci mam zanotowane za jaki miesiac to platnosc. Struktura wyglada tak:
Kod
Kolumna Typ Null Domyślnie Komentarze MIME
id int(11) Nie
kid int(11) Nie ID klienta ktoremu platnosc jest przyporzadkowana
added timestamp Nie CURRENT_TIMESTAMP
date datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 Data wplywu na moje konto
month datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 zaksiegowane za miesiac
value int(3) Nie
notices text Nie
id int(11) Nie
kid int(11) Nie ID klienta ktoremu platnosc jest przyporzadkowana
added timestamp Nie CURRENT_TIMESTAMP
date datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 Data wplywu na moje konto
month datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 zaksiegowane za miesiac
value int(3) Nie
notices text Nie
Osobiscie nie mam zadnego innego pomyslu, poza zapytaniem typu SELECT * FROM platnosci WHERE kid='$klient[id]' AND month LIKE '%$rok-$miesiac%' ale w przypadku gdy tabela ma 100 wierszy daje mi to juz 1200 zapytan na strone! Czy ktos ma pomysl jak to inaczej ogarnac? Z gory dzieki i pozdrawiam.